Politică

PNL reclama la institutiile europene abuzurile lui Marian Oprisan

12.05.2004, 00:00 18

Liberalii cer institutiilor europene sa intervina pe langa premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu pentru a pune punct "abuzurilor grave" pe care membrii ai PSD - este nominalizat Marian Oprisan - le fac in campania electorala.
Intr-o scrisoare de protest trimisa raportorului pentru Romania, baroneasa Emma Nicholson, presedintelui Parlametului European, Pat Cox, si presedintelui Congresului Puterilor Locale si Regionale, Herwig van Staa, PNL atrage atentia ca actuala putere pune in pericol desfasurarea corecta a alegerilor locale. Mai exact, precizeaza PNL, partidul la putere obliga reprezentantii opozitiei prin santaj, amenintari sau agresiuni fizice sa-si retraga candidaturile. Liberalii prezinta institutiilor europene un caz din judetul Vrancea, caz ce ar avea legatura cu presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan. Anume, printr-un alt membru al PSD, Oprisan ar fi facut presiuni asupra unui candidat PNL la primaria Comunei Slobozia Ciorasti, judetul Vrancea, sa renunte la candidatura si sa se inscrie in PSD. Candidatul PNL, Dumitru Avram, a renuntat temporar sa candideze insa la scurt timp a revenit asupra deciziei.
PNL a prezentat ieri o inregistrare audio ce reda o discutie purtata pe 7 mai 2004 intre Dumitru Avram si un anume Ion Duta, membru PSD si totodata directorul Directiei Sanitara Veterinara Vrancea, in care reprezentantul partidului de guvernamant ii cerea candidatului PNL sa renunte sa candideze la primarie. In schimb, acesta ar fi primit un loc eligibil de consilier local pe listele PSD. In acest moment al discutiei candidatul PNL a spus ca "asta nu se mai cheama democratie". Ion Duta, de la PSD, i-a raspuns: "Tu vrei democratie sau? ...Ba mai taci". In timpul respectivei convorbiri reprezentantul PSD spune ca il suna pe Marian Oprisan: "Saru-mana. Doctoru Duta. ...E in fata mea. Nu, am rezolvat problema....Da, sa-l punem consilier pe lista PSD si i-am mai promis un lucru". Ce anume lucru i-a promis nu reiese din convorbire. In acelasi timp trebuie mentionat ca reprezentantul PNL, asistent veterinar, este subordonat profesional celui al PSD, director al Directiei Sanitare Veterinare Vrancea. Deputatul PNL Nini Sapunaru sustinea ieri ca colegul sau de partid ar fi fost amenintat ca isi pierde locul de munca daca nu renunta la candidatura. Sapunaru a dat si alte exemple. El a spus ca intr-o alta comuna din Vrancea unul dintre candidatii PNL a fost agresat fizic de membrii PSD, un altul a fost batut.
In aceste conditii, liberalii au cerut ieri PSD, nu pentru prima data, sa-i retraga sprinjinul politic lui Marian Oprisan. In acelasi timp, deputatul de Vrancea, Nini Sapunaru, a spus ca PNL va depune plangere penala impotriva lui Oprisan care "a patronat aceste abuzuri" si a lui Ion Duta, membru PSD.
Nu este prima data cand partidele de opozitie denunta presiunile la care sunt supusi reprezentantii sai, iar numele lui Oprisan a fost in repetate randuri pronuntat in legatura cu situatii de acest gen. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea este unul dintre cei mai controversati alesi locali ai PSD dar, cu toate acestea el nu a fost ras de pe listele electorale ale partidului de guvernamant.
Marian Oprisan nu a putut fi contactat ieri pana la inchiderea editiei pentru a raspunde acestor acuzatii, colaboratorii sai spunand ca "este in teren".
 
"Este o inscenare"
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Vrancea, Ionel Duta, neaga toate acuzatiile punand totul pe seama  unei "inscenari grosolane". Duta a declarat,  citat de agentia de presa Mediafax,  ca inregistrarea audio prezentata de PNL este "un fals grosolan" menit sa discrediteze imaginea sa in urma repetatelor conflicte personale pe care le-a avut atat cu Dumitru Avram, cat si cu deputatul liberal, Nini Sapunaru, pentru ca a refuzat sa se inscrie in PNL. El afirma ca pe 7 mai nu era in Focsani ci la Bucuresti, la un seminar. In plus, Duta sustine ca Sapunaru i-a solicitat, in repetate randuri, sa il ajute cu produse alimentare pentru petrecerile pe care liberalii le organizau in Vrancea, si pentru ca l-ar fi refuzat a pus la cale aceasta "inscenare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO