Politică

PNL si PD reclama la Strasbourg justitia romana

09.12.2003, 00:00 14

Liderii Aliantei PNL-PD au decis ieri sa reia procedurile de inregistrare la Tribunalul Bucuresti, dupa ce in urma cu cateva zile Justitia a respins inscrierea juridica pe motiv ca sigla transmite un mesaj subliminal.
Semnul permanent al Aliantei va fi reprezentat de initialele denumirii "Dreptate si Adevar" cu puncte dupa fiecare dintre majuscule. Spre deosebire de sigla propusa initial (DA PNL-PD)  noua sigla ar avea in plus doua puncte (D.A. PNL-PD).
Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Aliantei, Calin Popescu Tariceanu, care a precizat ca documentele pentru reinregistrarea Aliantei vor fi depuse la tribunal in cursul saptaminii viitoare, odata cu modificarile facute urmarindu-se "sa nu se mai dea nastere la interpretari din zona subliminalului".
"Consiliul National de Conducere a aliantei a mai decis convocarea, pentru 13 decembrie, a forurilor de conducere ale celor doua partide abilitate sa adopte modificarile aduse principiilor si modalitatilor de functionare a aliantei", a mai spus Tariceanu.



Opozitia anunta proteste internationale
Tot ieri s-a mai decis ca Alianta va initia demersurile de informare a ambasadelor acreditate la Bucuresti, precum si a Parlamentului European si va incepe procedurile de sesizare a Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg in privinta hotararii Curtii de Apel Bucuresti de a respinge inregistrarea aliantei.
"Hotarirea Curtii de Apel Bucuresti arata modul rusinos in care se comporta justitia romana si este inca o palma suplimentara pe obrazul si asa patat al justitiei. Alianta este o realitate politica ce functioneaza si decizia aberanta a justitiei nu poate infringe vointa politica a celor doua partide", a spus Tariceanu.
In opinia sa, decizia Curtii de Apel vine in contradictie cu doua principii constitutionale importante privitoare la dreptul la libera exprimare si dreptul la asociere.
La randul sau, vicepresedintele democrat Radu Berceanu, membru in conducerea aliantei, a aratat ca nu "chichitele avocatesti" vor impiedica Alianta sa castige alegerile.
Potrivit reprezentantilor aliantei, PSD are toate motivele sa impiedice inregistrarea oficiala a acestei structuri.
"Modul in care am asistat la declaratiile politice ale membrilor PSD si mai ales ale lui Dan Matei Agathon, dovedeste ca exista un interes politic major din partea PSD pentru a bloca inregistrarea aliantei, avind in vedere ca este adversarul cel mai redutabil al actualului partid de guvernamint la viitoarele alegeri", a mai afirmat Tariceanu.
In replica, PSD a respins ieri acuzatiile PNL si PD potrivit carora ar fi impiedicat inregistrarea la tribunal a Aliantei celor doua formatiuni politice.
Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, considera ca acuzatiile opozitiei sunt "nepotrivite".
Duvaz a aratat ca PNL si PD fac o "confuzie institutionala", deoarece, potrivit Constitutiei si principiului separatiei puterilor in stat, PSD nu se amesteca in deciziile justitiei. "Problema este intre alianta si justitie", a precizat Duvaz, aratind ca PSD nu are nici un amestec.
Intr-un comunicat al PSD se arata ca "PNL si PD folosesc acest prilej pentru a ataca inca o data in mod gratuit PSD, nerealizind ca astfel de acuze aduc deservicii pe plan extern Romaniei".
"PSD este prea putin interesat sub ce nume se va inregistra noua Conventie Democrata din Romania, editia 2003", se mai precizeaza in comunicatul PSD. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO