Poliţia Constanţa demarează procedurile pentru urmărirea internaţională a lui Radu Mazăre

10 ian 2018 Autori: Cătălin Legănel , Mediafax

Poliţiştii constănţeni au primit, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele lui Radu Mazăre şi au demarat procedurile ce vor conduce la emiterea mandatului european de arestare pe numele fostului edil.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Constanţa au anunţat că, miercuri, în jurul orei 16.00, la nivelul IPJ Constanţa a fost primită sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la emiterea mandatului de arestare preventivă, în lipsă, pe numele inculpatului Radu Ştefan Mazăre.
„Imediat, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au fost dispuse acele măsuri pentru punerea în executare a respectivul mandat”, au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, măsurile dispuse implică verificări la locaţiile unde domiciliază fostul primar al municipiului Constanţa, după care se vor face demersurile pentru cererea de urmărire la nivel naţional.
„Apoi se vor face demersuri la instanţa de judecată competentă pentru emiterea cererii de urmărire internaţională şi a mandatului european de arestare”, au mai spus reprezentanţii IPJ Constanţa.
Instanţa supremă a emis, miercuri, un mandat de arestare preventivă în lipsă în cazul lui Radu Mazăre, după ce fost edilul a fugit în Madagascar.

"Atitudinea echivalează cu o sfidare a instanţei şi o sfidare a justiţiei din România. Suntem martorii unui adevărat curent în rândul anumitor persoane care au anumite posibilităţi materiale care le permit să sfideze instanţa. Inculpatul are calitatea de suspect sau inculpat în opt dosare penale. DNA Constanţa îl are ca suspect în patru dosare penale. Îmi aduc perfect aminte în martie 2016 că a spus că este în imposibilittaea asigurării existenţei depunând un contract de munca în Egipt. La momentul respectiv am susţinut că demersul e neserios. Iata că acum a cerut azil politic. În mod evident, acesta se sustrage cercetării judecătoreşti", a spus procurorul de şedinţă în sala de judecată.

"Gestul inculpatului este ca urmare a unor demersuri judiciare pe care el evident că le consideră injuste din 2017", a replicat avocatul.

Apărătorul a precizat că Radu Mazăre nu se sustrage de la judecată, prezenţa lui nefiind obligatorie.

"Legea prevede ca inculpatul să fie reprezentat de avocat. Prezenţa lui nu este obligatorie", a mai spus avocatul. "Până este obligatorie!", a replicat judecătorul.

În cererea înaintată instanţei, DNA susţine că lipsa nejustificată de la poliţie, din 30 decembrie 2017, echivalează cu încălcarea controlului judiciar, solicitându-se, astfel, înlocuirea cu arestarea preventivă.

Radu Mazăre a părăsit România în prima zi de Crăciun, el plecând cu o cursă aeriană care a avut destinaţia Paris. El s-a îmbarcat pe Aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, aflat sub control judiciar, nu s-a prezentat, în 30 decembrie, pentru a semna în graficul de prezenţă. Fostul edil a transmis Poliţiei că a plecat în Madagascar, unde cere azil politic.

Într-o scrisoare transmisă prin avocaţii săi, Radu Mazăre îşi motivează plecarea prin faptul că este ţinta statului paralel şi nu va beneficia în ţară de o justiţie independentă, motiv pentru care cere azil politic în Madagascar. Mazăre susţine că va reveni doar când va exista o justiţie reală.

 
Cuvinte cheie:
POLITIE
, URMARIRE
, MAZARE
, constanta
, radu mazare
, demarare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide