Politică externă

Al-Qaida cauta un guvern pentru Irak

13.10.2005, 20:19 16

Ayman al-Zawahiri, mana dreapta a liderului Al-Qaida, Usama bin Laden, i-a cerut intr-o scrisoare lui Abu Mussab al Zarqawi, liderul Al-Qaida din Irak, sa pregateasca un guvern islamic in Irak, care sa preia puterea dupa plecarea americanilor, lucru care a produs ingrijorare la Washington.

Potrivit CNN, liderii americani sunt "extrem de ingrijorati" de continutul scrisorii din cauza modului "calm, clar si bine argumentat" in care el pregateste retragerea americana din Irak.

Potrivit unor fragmente din scrisoarea data publicitatii de serviciile de informatii americane, Zawahiri ii spune lui Zarqawi: "Trebuie sa fim pregatiti incepand de pe acum, inainte ca evenimentele sa ne depaseasca si sa fim surprinsi de conspiratiile americanilor, ale Natiunilor Unite si ale protejatilor lor si sa umplem vidul lasat in urma lor".

Ayman al-Zawahiri i-a scris teroristului iordanian, in scrisoara datata 9 iulie ca "americanii vor pleca in curand din Irak", iar "lucrurile s-ar putea desfasura mai rapid decat era estimat".

Responsabilii americani au refuzat sa stabileasca un calendar al retragerii, sustinand ca o asemenea actiune ar incuraja activitatile insurgentilor, insa exista optiunea reducerii efectivelor in 2006.

Potrivit textului scrisorii, al-Zawahiri se teme ca al-Zarqawi ar putea pierde "batalia mediatica" pentru castigarea "inimii si constiintei" musulmanilor, din cauza atacurilor indreptate impotriva siitilor si a inregistrarilor video care prezinta decapitarea persoanelor luate ostatice.

"Iti spun ca ne aflam intr-un razboi si ca mai mult de jumatate din acesta se desfasoara in presa", a scris al-Zawahiri.

"Populatia musulmana care te iubeste si te sustine nu va aprecia scenele de macel al ostaticilor", l-a avertizat el pe Al-Zarqawi, autoproclamat liderul Al-Qaida in Irak.

Al-Zawahiri a criticat atacurile lui al-Zarqawi la adresa siitilor, reamintind ca Iranul, dominat de siiti.

Un oficial de rang inalt din serviciile de securitate americane a afirmat ca este absolut convins ca scrisoarea este autentica.

Detaliile privind modul sau data la care a fost confiscata scrisoarea nu au fost facute publice, iar textul integral al acesteia nu a fost dat publicitatii pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO