Politică externă

Asia de Sud are nevoie de 10 ani pentru reconstructie si de miliarde de dolari

04.01.2005, 00:00 17

La opt zile dupa valurile seismice uriase care au devastat mai multe tari din Asia de Sud, bilantul tragediei s-a agravat. Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca numarul mortilor va depasi 150.000.
ONU vorbea ieri de 145.000 de morti, dar organizatia a adaugat ca, probabil, numarul victimelor nu va fi niciodata cunoscut, datorita conditiilor grele din regiune, dar si a amplorii dezastrului. Sperantele ca miile de disparuti vor fi gasiti in viata scad si ele de la o ora la alta.
Ploile tropicale din regiune ingreuneaza operatiunile de salvare - sunt peste 1,8 milioane de sinistrati care au nevoie urgenta de alimente si apa.
Se estimeaza ca peste 5 milioane de persoane au ramas fara adapost.
Cel mai greu a fost lovita Indonezia, unde au fost confirmate peste 94.000 de decese, urmata de Sri Lanka cu peste 30.000 de morti, India cu aproape 10.000 de morti si Thailanda cu peste 5.000 de victime, dintre care peste jumatate turisti straini.
Si tarile occidentale au suferit pierderi grele. Cel mai greu a fost lovita Germania care a pierdut 60 de cetateni care isi petreceau concediile in tarile lovite de valul seismic. Alti 1000 de germani sunt dati disparuti.  Pana in prezent a fost confirmata moartea a 52 de suedezi, iar despre altii aproape 3000 nu se stie nimic. Marea Britanie a inregistrat 40 de morti si 159 de disparuti.
Identificarea miilor de turisti straini ucisi de valurile seismice reprezinta cea mai mare provocare cu care se confrunta medicina legala, depasind probabil dificultatile inregistrate in cazul atentatelor de la 11 septembrie 2001, a declarat au declarat expertii, citati de corespondentii de presa aflati la fata locului.



Un nou Plan Marshall
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a estimat ca tarile lovite de cutremurul subacvatic vor avea nevoie de o perioada intre cinci si zece ani pentru a-si reveni, iar reconstructia va costa miliarde de dolari. Natiunile Unite si tarile donatoare au inceput o campanie de ajutorare fara precedent in istorie.
S-au strans deja 2 miliarde de dolari pentru ajutorarea tarilor lovite, dar sunt voci care spun ca acest lucru nu este suficient si ca este nevoie de un nou Plan Marshall. SUA au cheltuit, prin Planul Marshall echivalentul actual a 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Europa devastata de cel de-al doilea razboi.
Directorul general al organizatiei umanitare, World Vision Australia, Tim Costello a declarat ca elanul umanitar nu este suficient si ca este nevoie de un nou plan Marshall.
Statele Unite s-au mobilizat si au deblocat 350 de milioane de dolari drept ajutor, dupa ce presa de peste ocean a criticat in termeni duri reactia intarziata a administratiei de la Washington, care initial, deblocasera doar 35 de milioane de dolari. Presa americana a cerut administratiei sa actioneze cu vigoare pentru a-si imbunatati imaginea in aceste tarile lovite, care sunt majoritar musulmane.
Secretarul de stat Colin Powell a inceput o vizita in tarile asiatice, pentru a demonstra solodaritatea Americii cu tarile afectate. El este insotit de o delegatie din care face parte si Jeb Bush, guvernatorul Floridei, si frate al presedintelui in exercitiu.
Pe sase ianuarie Powell va participa la o conferinta internationala, la Jakarta, impreuna cu Kofi Annan, unde se incearca punerea la punct a unui plan pe termen lung pentru reconstructie.
Si alte tari au acordat donatii generoase provenite din fonduri guvernamentale sau obtinute prin subscriptie publica. Ajutorul public britanic depaseste 70 de milioane de euro, Franta a acordat 48 de milioane de euro, in vreme ce Japonia, singura, s-a angajat sa deblocheze 500 de milioane de dolari.
In paralel cu strangerea de fonduri se fac eforturi pentru impartirea ajutoarelor de urgenta.
Coordonatorul ajutorului de urgenta acordat de ONU, Jan Egeland, a subliniat ca exista o serie de dificultati in ceea ce priveste distribuirea ajutoarelor in mai multe provincii, intre care insula indoneziana Sumatra si in provincia Aceh.
Organizatiile umanitare se confrunta cu dificultati de ordin logistic, cum ar fi aeroporturile congestionate, intarzierile determinate de lipsa vehiculelor si a combustibilului, precum si podurile si drumurile distruse, care impiedica circulatia in zonele devastate. Cel putin 50 de organizatii medicale internationale si-au inceput activitatea, duminica, in nordul Sumatrei.
SUA au trimis in zona un portavion, Abraham Lincoln,  si 1.500 de puscasi marini pentru a contribui la acordarea ajutoarelor si la inlaturarea efectelor dezastrului.
Franta si-a manifestat disponibilitatea de a trimite in regiune portelicopterul Jeanne d'Arc, in timp ce Marea Britanie este gata sa isi implice fortele armate in operatiunile de ajutor umanitare.
 Un pod aerian a inceput sa deserveasca nordul insulei Sumatra, unde autoritatile se tem ca bilantul mortilor va ajunge la 100.000.
Potrivit ONU, circa un milion de persoane din Sumatra si 700.000 din Sri Lanka vor depinde timp de mai multe luni de ajutoarele externe pentru a se putea hrani. Guvernul indonezian a apreciat ca 200.000 dintre supravietuitori au ramas fara adapost.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO