Politică externă

Bagdadul, avertizat ca va fi atacat "in viitorul foarte apropiat"

11.12.2002, 00:00 15

Liderul Congresului National Irakian, care reprezinta opozitia irakiana sustinuta de Washington, Ahmad Chalabi a declarat, la Teheran, ca un atac american impotriva Irakului va avea loc intr-un "viitor foarte apropiat".
"Politica americanilor consta in inlaturarea de la putere a regimului presedintelui Saddam Hussein. Nu sunt militar, insa ceea ce au pregatit este prevazut pentru viitorul foarte apropiat", a declarat el, citat de AFP, fara insa a preciza o data.
Pe de alta parte, Ahmad Chalabi, care intreprinde o vizita in Iran, a apreciat ca, in cazul unui atac american, Teheranul nu s-ar opune ca irakienii aflati pe teritoriul iranian sa participe la "eliberarea" Irakului. "Nu cred ca iranienii ii vor opri pe irakienii care vor dori sa mearga sa lupte pentru eliberarea Irakului", a declarat el.
Chiar daca raportul Irak privind dezarmarea se afla pe masa ONU, expertii ONU la Bagdad au intrat, luni, intr-o uzina irakiana banuita de Statele Unite ca ar fi reluat productia unor substante letale. Inspectorii au purtat masti de gaze si combinezoane impotriva agentilor chimici.
Cei 11 inspectori ONU au controlat, timp de peste patru ore, o uzina de producere a clorului si fenolului, situata in zona Faluja 2, la nord-vest de Bagdad. Ei nu au dat publicitatii rezultatele verificarii.
Faluja, un amplu complex industrial divizat in trei sectoare, a jucat un rol central in programele de inarmare chimica si bacteriologica, distruse dupa razboiul din Golf, in 1991. Complexul a fost plasat sub control permanent de catre anterioara misiune de dezarmare a ONU, in perioada 1991-1998.
In acelasi timp, analisti ai Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA) si ai Comisiei ONU de Control, Verificare si Inspectii (UNMOVIC) au inceput, la Viena si New York, studierea celor 12 mii de pagini ale declaratiei Bagdadului asupra arsenalului irakian.
Cuprinsul declaratiei elaborate de Irak si transmise Natiunilor Unite a fost facut public, luni seara, lasand sa se intrezareasca intentiile Irakului in materie de armament, relateaza posturile de televiziune americane FOX si CNN.
Cuprinsul declaratiei irakiene de 12.000 de pagini,arata ca Irakul a incercat sa construiasca arme biologice si face referiri la un proiect de fabricare a unei bombe radiologice, care ar fi fost in stadiu terminal.
Purtatoarea de cuvant a AIEA, Melissa Fleming, a declarat ca, la prima vedere, expertii in armament considera ca o mare parte a documentului este similara declaratiei Irakului din 1998, dar ca acesta va fi atent analizat, fiind premature orice afirmatii legate de veridicitatea sau falsitatea documentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO