Politică externă

Barack Obama, la 70 de delegati distanta de victorie

22.05.2008, 19:49 18

Barack Obama a castigat alegerile primare din Oregon, unul dintre ultimele state din cursa democrata, victorie ce l-a adus foarte aproape de investitura Partidului Democrat la alegerile prezidentiale.
Conform ultimelor date ale Associated Press, Obama mai are nevoie de sustinerea a doar 70 de delegati pentru a atinge numarul de 2026, necesar pentru a fi nominalizarea democrata. Acestea aratau ca senatorul de Illinois are pana in acest moment 1.956 de delegati (1.649 promisi si 307 superdelegati), spre deosebire de rivala sa, senatoarea de New York Hillary Clinton care are sustinerea a 1.776 de delegati (1.497 promisi si 279 de superdelegati).
Barack Obama a participat alaturi de Hillary Clinton la alegerile primare din Oregon si Kentucky, care au avut loc marti. Obama a castigat in Oregon unde a obtinut 58% din voturi, iar Clinton a iesit victorioasa in Kentucky, unde a luat 65% din voturi.
Cu toate acestea, fosta prima doamna a SUA este cu aproape 250 de delegati in urma rivalului sau, analistii fiind neincrezatori in sansele sale de a-l ajunge pe acesta din urma. In Kentucky au fost pusi in joc 51 de delegati, in timp ce in Oregon 52, care vor fi repartizati proportional cu numarul voturilor obtinute de cei doi concurenti.
In ciuda sanselor mici care i se acorda, Hillary Clinton a declarat ca nu va renunta la cursa pentru nominalizarea democrata. Ea a argumentat ca inca nu a fost stabilit candidatul democrat la alegerile prezidentiale si mai este pana la finalul acestei curse, care se va incheia la 3 iunie, odata cu alegerile primare din Montana si Dakota de Sud.
Clinton a promis ca va continua sa lupte pana cand va exista un candidat, "indiferent de cine va fi ea", declarandu-se convinsa ca ea este in cea mai buna masura sa-l invinga in noiembrie pe candidatul republican John McCain. Senatoarea a avut grija sa-l avertizeze pe rivalul sau sa nu-si anunte prematur victoria, deoarece asta ar insemna o "palma peste fata" pentru sustinatorii sai si pentru cei care vor sa o voteze la viitoarele alegeri primare.
Conform The New York Times, Hillary Clinton considera ca o urma de sexism s-a abatut asupra intregii campanii democrate, care i-a facut pe alegatori sa fie neincrezatori in sansele sale de a fi presedinte.
Barack Obama spera ca victoria obtinuta ii va convinge pe superdelegati (oamenii importanti din Partidul Democrat care pot vota pentru cine doresc) sa il sustina in continuare in campanie. Senatorul de Ilinois a obtinut recent sustinerea lui John Edwards, fost adversar al acestuia in cursa pentru investitura, care s-a retras in luna ianuarie. Acest sprijin ii poate aduce lui Obama voturile celor din clasa medie, in randul carora era popular Edwards. "Am revenit in Iowa cu o majoritate de delegati, alesi de poporul american, care m-au trimis direct spre obtinerea nominalizarii democrate pentru presedintia Statelor Unite", a declarat Obama in cadrul unei vizite electorale in Iowa, primul stat in care s-au organizat alegeri primare pentru cursa democrata, unde a si castigat.
Pe fondul apropierii de investitura democrata, senatorul de Illinois si-a indreptat atacurile asupra republicanului John McCain, lasand-o la o parte pe Hillary Clinton. El a descris batalia dintre el si McCain ca pe una intre "ceea ce este si schimbare" sau cea dintre "trecut si viitor".
Pe fondul ultimelor alegeri, cei trei aspiranti la presedintia SUA si-au prezentat rapoartele cu sumele de bani stransi in luna aprilie. Campion este Barack Obama, care a reusit sa adune 31,9 milioane de dolari pentru campania sa. Circa 200.000 de donatori i-au oferit bani lui Obama luna trecuta. El a devansat-o astfel pe adversara sa, Hillary Clinton, care a acumulat aproximativ 22 de milioane de dolari. John McCain a strans 18 milioane de dolari, cu mult mai putin decat cei doi democrati.
Suma totala acumulata in aprilie de Obama este net inferioara celei din martie, cand el a colectat 41 de milioane de dolari. Numarul total al donatorilor din campanie este impresionant, ridicandu-se la 1.475 de milioane, contributia medie fiind de 91 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO