Politică externă

Barroso acuza discursul antieuropean al unor lideri ai UE

23.06.2008, 19:17 13

Presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a criticat la sfarsitul saptamanii trecute "sloganurile populiste" ale anumitor lideri europeni care, in opinia sa, critica Bruxellesul de luni pana sambata, iar duminica le cer cetatenilor lor sa voteze pentru Europa - declaratii facute pe fondul crizei la nivelul UE nascuta in urma respingerii prin referendum in Irlanda a Tratatului de reforma.
"Nu este posibil sa critici Bruxelles-ul de luni pana sambata pentru ca apoi, duminica, sa le ceri cetatenilor un vot favorabil pentru Europa", a precizat Barroso.
Declaratiile au fost facute la Conferinta presedintilor Parlamentelor din UE, reuniti la Lisabona, la o zi de la incheierea Consiliului European desfasurat in perioada 19 - 20 iunie la Bruxelles, unde s-a incercat sa se gaseasca solutii pentru respingerea Tratatului de reforma de catre irlandezi.
Barroso a mai declarat ca "trebuie respectata decizia poporului irlandez", dar "trebuie de asemenea respectata vointa altor tari care vor sa ratifice Tratatul". Presedintele CE nu a dat nume, dar e clar ca s-a referit la lideri din Marea Britanie, Italia, Cehia care au criticat de-a lungul timpului institutiile Uniunii Europene.
Liderii europeni au decis la Consiliul European amanarea solutionarii crizei UE pana la urmatorul summit din luna octombrie, dar au decis continuarea procesului de ratificare a Tratatului de reforma. Premierul irlandez Brian Cowen nu a prezentat solutii pentru situatia actuala dificila, desi era asteptat sa o faca. De asemenea, ministrul de externe al Irlandei Michael Martin a precizat ca nici in octombrie tara sa nu va putea oferi solutii concrete.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carei tara va prelua presedintia Uniunii Europene de la Slovenia la 1 iulie, a declarat ca fara Tratatul de la Lisabona (Tratatul de reforma), Uniunea Europeana nu se va mai putea extinde. Aceeasi parere a fost impartasita si de cancelarul german Angela Merkel si de premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker.
Franta a ratificat tratatul prin adoptarea acestuia de catre Parlament, dar daca ar fi fost organizat un referendum, documentul ar fi fost respins.
Potrivit unui sondaj al Ifop care a fost publicat ieri in cotidianul regional Sud-Ouest, Tratatul de la Lisabona ar fi fost respins de 53% dintre francezi.
Tratatul de la Lisabona are menirea de a simplifica modul de functionare a institutiilor Uniunii Europene, prin reducerea birocratiei, incluzand reducerea numarului de comisari si de europarlamentari.
Presedintele Traian Basescu a declarat la randul sau ca neratificarea Tratatului de la Lisabona ar putea afecta extinderea UE, avand in vedere ca Tratatul de la Nisa (in baza caruia functioneaza in prezent UE) prevede existenta a maxim 27 de state.
Traian Basescu a spus ca in concluziile documentului rezultat in urma lucrarilor Consiliului European se arata ca toate statele trebuie sa ratifice Tratatul de la Lisabona inainte de alegerile europarlamentare din iunie 2009.
Nu toti liderii europeni gandesc asa. Presedintele ceh Vaclav Klaus a declarat imediat dupa esecul irlandez ca procesul de ratificare trebuie oprit avand in vedere ca documentul a murit prin respingerea acestuia de catre irlandezi. Ratificarea Tratatului in Cehia reprezinta un adevarat "hop" pe care Uniunea Europeana trebuie sa-l treaca avand in vedere ca la summit-ul de saptamana trecuta liderii cehi nu au promis clar ca documentul va fi adoptat.
"Nu intentionez sa ii fortez pe membrii Parlamentului sa sprijine Tratatul si nu as paria 100 de coroane (patru euro - n.n.) pe o aprobare a Cehiei", a declarat un purtator de cuvant ceh.
De asemenea, Marea Britanie ar putea organiza un referendum pe tema Tratatului in urma unei decizii judecatoresti. Un judecator i-a atras atentia premierului Gordon Brown sa nu grabeasca ratificarea in Parlament a Tratatului decat dupa ce justitia va decide daca pentru adoptarea documentului este nevoie sau nu de o consultare populara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO