Politică externă

Blair recunoaste ca Irakul nu avea arme de distrugere

14.10.2004, 00:00 12

Premierul Tony Blair este din nou in centru unui dispute, dupa ce a  informatiile potrivit carora Irakul lui Saddam Hussein putea lansa un atac cu arme de distrugere in masa, intr-un timp de numai 45 de minute, au fost retrase oficial.
Ministrul britanic de externe, Jack Straw a anuntat marti seara ca serviciul de informatii externe, MI6, a retras doua dintre informatiile cuprinse in dosarul din 24 septembrie 2002, referitor la arsenalul detinut de regimul lui Saddam Hussin. Prima informatie se referea la faptul ca Irakul poate lansa un atac cu arme de distrugere in 45 de minute, iar cea de-a doua spunea ca Saddam Hussein produce, in continuare, arme chimice.
Aceste informatii au fost in centrul unei polemici dure intre Guvernul britanic si BBC. Concret, un reporter BBC, Andrew Gilligan, a contestat in mai 2003 informatiile continute de raportul din 24 septembrie 2002, care au fost folosite de guvern drept argumente pentru participarea la razboi. El a spus ca dosarul "a fost umflat" si a contestat faptul ca Irakul ar avea arme de distrugere, si mai ales faptul ca le-ar putea desfasura in 45 de minute. Reporterul invoca surse din cadrul unor cercuri de experti, iar guvernul a aflat ca Gilligan avea aceste informatii de la un expert, David Kelly. Acesta s-a sinucis, si au fost zvonuri ca nu a mai putut suporta presiunile venite din partea guvernului, care a facut totul pentru a-l deniga. BBC a fost obligat sa-si ceara scuze, au existat demisii la varful consiliului de administratie, Gilligan a demisionat si el. Perspectiva s-a schimbat, se stie acum ca Irakul nu avea arme interzise.
Opozitia britanica i-a cerut ieri premierului sa-si ceara scuze. Blair a facut-o in felul sau: "Imi cer scuze pentru informatiile care s-au dovedit false, dar care au fost furnizate cu buna credinta de serviciile de informatii". Opozitia, atat conservatorii cat si liberal-democratii, i-au cerut sa-si ceara scuze chiar pentru implicarea tarii in razboi. Seful liberal-democratilor a calificat razboiul drept "ilegal". Blair a declarat ieri, in fata Camerei Comunelor, ca nu-si va cere scuze pentru ca a participat la rasturnarea de la putere a lui Sadam Hussein. El l-a criticat pe seful conservatorilor, Michael Haward, si a subliniat declaratiile sale contradictorii; ba sustine, ba nu sustine interventia in Irak. Blair a avut o declaratie cu bataie mai lunga la adresa liderului conservatorilor. El a spus ca Haward a avut patru pozitii diferite in chestiunea irakiana, "adica cu trei mai multe pentru cineva care se gandeste cu seriozitate sa devina prim-ministru". Blair s-a referit, evident la alegerile care vor fi organizate in primavara viitoare, in cadrul carora Haward ii va fi principalul adversar. Blair si-a facut publica intentia de a obtine un al treilea mandat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO