Politică externă

Bodyguard-ul ultimului lider comunist bulgar, aproape de a ajunge premier

05.07.2009, 19:02 27

Formatiunea de centru-dreapta GERB (Cetateni pentru Dez­voltarea Europeana a Bulgariei), condusa de Boiko Borisov, primarul orasului Sofia si fost bodyguard al ultimului presedinte comunist Todor Jivkov care a condus Bulgaria intre 1954 si 1989, era favoritul alegerilor legislative de ieri din aceasta tara.

Bulgarii au fost chemati ieri la urne pentru a-si alege un nou Parlament, Partidului Socialist (continuatorul fostului Partid Comunist Bulgar condus de acelasi Jivkov) al premierului in functie Serghei Stanisev fiind cotat cu sansa a doua in fata GERB.
Campania electorala a fost dominata de criza financiara si de eradi-carea coruptiei.
Potrivit sondajelor de opinie, partidul GERB, in opozitie, se afla pe primul loc in preferintele bulgarilor, avand intre 28 si 34% din intentiile de vot.
Liderul GERB, Boiko Borisov (50 de ani, care ar putea ajunge premier daca castiga), este din 2005 primar al Sofiei si a fost garda de corp al ultimului lider comunist bulgar Todor Jivkov si al fostului rege Simeon al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha. In anii ‘80, Borisov a practicat karate, devenind antrenor al echipei nationale. Intre 2001 si 2005, el a fost secretar sef al Ministerului bulgar de Interne.
Aceleasi sondaje, publicate cu o zi inaintea alegerilor de ieri, aratau ca Partidul Socialist, aflat la putere sub conducerea premierului Serghei Stanisev era creditat cu 19-23 de procente. De asemenea, aliatul GERB, Coalitia Albastra, avea in sondaje intre 8 si 9,5%, iar actualul partener de coalitie al socialistilor, MDL (minoritatea turca), 12-14 procente.
Astfel, nicio formatiune nu era asteptata sa obtina voturile necesare pentru a avea majoritatea parlamentara, analistii politici fiind de parere ca rezultatele alegerilor vor duce la o perioada de criza politica.
 
Stanga si dreapta, obligata sa guverneze impreuna
Presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, s-a declarat in favoarea unui Guvern de coalitie dreapta-stanga pentru a depasi criza economica. „Cea mai buna varianta pentru Bulgaria este un acord intre primele doua formatiuni politice pentru a constitui un Guvern", a declarat el.
„Am impresia ca principalele forte politice care ar trebui sa formeze un Guvern s-au resemnat cu imposi-bilitatea de a ajunge acolo. Ele par sa prefere sa ramana la distanta pana ce aceasta criza trece", a declarat Par-vanov.
Viitorul Guvern, care trebuie sa fie stabil pentru a „impune masuri nepopulare" impotriva crizei, trebuie sa conteze „pe o larga majoritate parlamentara de 140-150 de deputati" din totalul de 240, a apreciat seful statului.
Premierul Stanisev a declarat ca ar accepta negocieri in vederea unei coalitii dreapta - stanga cu un program precis: mentinerea stabilitatii financiare (a veniturilor si cursului de schimb leva - euro), sustinerea companiilor in contextul crizei, pastrarea locurilor de munca, continuarea reformelor in justitie, in educatie si in sistemul de sanatate.
Expertii spun ca Bulgaria va apela la FMI
Campania electorala pentru ale­gerile parlamentare a fost dominata de promisiuni privind lupta impotriva crimei organizate, a coruptiei, dar si a crizei financiare.
Anul trecut, Bulgaria a pierdut fonduri europene de 600 de milioane de euro din cauza acuzatiilor de coruptie si a eforturilor reduse de a reforma sistemul juridic.
„Daca vreti sa fim in continuare loviti de sanctiuni de la Uniunea Europeana, atunci votati pentru actuala coalitie aflata la guvernare. Votati pentru noi, care va vom aduce solidaritatea cu Europa", a declarat Boiko Borisov.
Promisiunile de lupta impotriva coruptiei au fost puse la indoiala insa dupa ce mai multi oficiali au fost condamnati pentru ca au vrut sa cumpere voturi in vederea alegerilor de ieri. Spre exemplu, primarul localitatii Bania (centru) a fost condamnat la zece luni cu suspendare si la o amenda de 1.300 de leva (665 de euro) pentru ca
le-a oferit cate 10 leva (5 euro) la sapte alegatori pentru a vota cu partidul minoritatii turce (MDL) in alegerile europene din 7 iunie.
Economia Bulgariei este afectata de recesiune, dupa doi ani de crestere, iar viitorul guvern va trebui sa lupte impotriva deteriorarii situatiei eco­nomice. Analistii economici sustin ca Bulgaria va fi urmatoarea tara din zona care va apela la un imprumut la Fondul Monetar International (FMI). GERB solicita un acord imediat cu FMI, idee respinsa de actualul Guvern, pentru ca ar conduce inevitabil la reducerea salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO