Politică externă

Bucurestiul va fi aparat la summit si de avioanele americane

26.03.2008, 20:06 14

Traficul in Capitala ar putea fi restrictionat mai devreme decat a fost anuntat pe arterele principale pe unde vor trece coloanele oficialilor care participa la summit-ul NATO. Consiliul General al Capitalei urma sa decida aseara inchiderea circulatiei pe culoarul de securitate, de la Aeroportul Henri Coanda pana la Palatul Parlamentului, probabil pe perioada 27 martie - 5 aprilie.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a reunit ieri pentru a discuta despre asigurarea securitatii organizarii si desfasurarii summit-ului NATO de saptamana viitoare de la Bucuresti.
Pe culoarul unic, de la Aeroportul Henri Coanda pana la Palatul Parlamentului, pe unde vor trece coloanele oficiale cu participantii la summit, va avea loc o simulare finala (va fi simulata trecerea coloanelor oficiale) pe 29 martie.
In perioada 27 martie - 5 aprilie stationarea vehiculelor pe arterele din zona culoarului securizat va fi interzisa, masinile care vor fi parcate in aceasta zona urmand sa fie ridicate. De asemenea, cainii vagabonzi de pe traseul summit-ului, adica zona aeroporturilor Otopeni si Baneasa si bulevardele aflate pe traseul invitatilor summit-ului, au fost ridicati, a anuntat ieri administratia Bucurestilor.
Capitala va fi aparata pe perioada summit-ului si de avioane americane. In jur de 500 de militari si 18 avioane americane vor sosi in Bulgaria cu ocazia summit-ului, iar avioanele vor patrula in spatiul aerian al Bucurestiului. Soldatii si avioanele din Bulgaria, dar si altele care vor fi pozitionate la sol pe aeroportul din Budapesta vor participa la operatiunile de securitate pentru summit-ul NATO intre 31 martie si 6 aprilie.
In perioada summit-ului peste 60 de aeronave vor ateriza zilnic pe Aeroportul Henri Coanda. Cel mai impresionant va fi Air Force One, Boeingul 747 al administratiei americane, care a detinut timp de 35 de ani recordul de cel mai mare avion de pasageri din lume.
Unul dintre principalele subiecte la summit-ul NATO de la Bucuresti va fi extinderea Aliantei, lucru total criticat de catre Federatia Rusa. Presedintele ales al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat ieri, intr-un interviu pentru Financial Times, ca inglobarea in NATO a Ucrainei si a Georgiei va reprezenta un atac la securitatea Europei.
"Nu suntem bucurosi de situatia creata in jurul Georgiei si Ucrainei. Consideram ca aceasta este extrem de daunatoare pentru actuala structura a securitatii europene. Nici un stat nu poate fi multumit de apropierea de granitele sale a reprezentantilor unui bloc militar caruia nu ii apartine", a declarat Medvedev, care va fi prezent la Bucuresti alaturi de actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin.
El a atras atentia ca Guvernul de la Kiev promoveaza o politica contrara vointei opiniei publice, facand referire la sondajele de opinie potrivit carora populatia ucraineana se opune in majoritate aderarii la Alianta Nord-Atlantica.
Cu toate acestea, oficialii din cadrul Aliantei Nord-Atlantice sunt sceptici in ceea ceea ce priveste o eventuala invitatie adresata celor doua state de a adera la NATO.
Cele mai multe sanse de a fi invitate sa adere le au Croatia, Albania si Macedonia. Singurul lucru la care pot spera Ucraina si Georgia este sa adere la Planul de Actiune in vederea Aderarii (MAP).
In urma declaratiilor lui Medvedev, ministrul ucrainean de externe Volodimir Ogrizko a dat asigurari ca apropierea tarii sale de NATO nu reprezinta o amenintare pentru Rusia, exprimand speranta acceptarii candidaturii tarii sale de catre blocul politico-militar.
"Vreau sa subliniez ca Ucraina doreste sa construiasca relatii cat mai bune cu Rusia, pentru ca este vecinul nostru, al doilea partener economic si am facut parte din acelasi stat mai mult de 300 de ani", a explicat ministrul de externe in timpul unei vizite la Tokio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO