Politică externă

Bulgaria infiinteaza un nou minister pentru a pune mana pe banii UE

28.07.2008, 19:06 19

Guvernul bulgar al socialistului Serghei Stanisev pregateste o serie de masuri menite sa amelioreze gestionarea fondurilor europene pe care le primeste tara, pentru a obtine deblocarea de catre Bruxelles a fondurilor de circa 800 de milioane de euro care ii erau destinate.
Printre masurile vizate de guvernul bulgar se afla si infiintarea unui minister sau a unei agentii speciale pentru gestionarea fondurilor europene, a spus vicepremierul bulgar insarcinat cu gestionarea fondurilor europene Meglena Plugcieva. Anuntul vine la mai putin de o saptamana dupa ce Comisia Europeana a ridicat acreditarea a doua agentii care se ocupa de gestionarea banilor europeni, blocand astfel fonduri de sute de milioane de euro, pe fondul lipsei rezultatelor in lupta impotriva coruptiei.
"Ambitia noastra este sa tinem cont, intr-un mod cat mai eficient posibil si cu masuri concrete, de toate criticile care ne-au fost adresate de Comisia Europeana", a declarat premierul Serghei Stanisev, in cadrul unei reuniuni a Partidului Socialist, transmisa in direct la postul national de radio. In acelasi timp, Meglena Plugcieva a spus ca Guvernul a format un grup compus din experti din diferite ministere, pentru a ameliora controalele privind utilizarea de catre Sofia a subventiilor europene. Plugcieva a adaugat ca Bulgaria isi va dubla eforturile pentru a convinge Uniunea Europeana sa deblocheze, in septembrie, fondurile suspendate si va cere ajutorul expertilor europeni pentru a atinge acest obiectiv.
In ultimul sau raport, publicat miercuri, Comisia Europeana a subliniat ca "lacunele grave observate la nivelul capacitatilor administrative si judiciare (...) impiedica Bulgaria sa profite pe deplin" de fondurile europene. "Coruptia la nivel inalt si criminalitatea organizata exacerbeaza aceste probleme", a adaugat CE.
Plugcieva a spus ca Bulgaria va infiinta o agentie sau un minister insarcinat cu gestionarea fondurilor UE. O grup de experti va analiza experienta celorlalte tari membre ale UE in vederea luarii unei decizii privind infiintarea unei agentii sau a unui minister, a anuntat vicepremierul bulgar.
"Daca raportul (Comisiei Euro-pene) este citit cu atentie, atunci se poate vedea ca Guvernul bulgar a luat masurile potrivite, privind personalul si modificarile structurale, numirea unui vicepremier. Prin urmare, trebuie sa mergem mai departe cu schimbarile si cu reformele", a spus ministrul.
Ea spune ca fondurile europene SAPARD care au fost blocate vor fi in scurt timp inlocuite prin finantari de la bugetul de stat. Plugcieva a explicat, de asemenea, ca au fost deja luate masurile de urgenta pentru a putea solicita din nou acreditarea a doua agentii bulgare PHARE, adaugand ca, in cazul in care acest lucru se va dovedi imposibil, atunci fondurile blocate vor fi compensate cu finantari de la bugetul de stat. Anuntul privind infiintarea institutiei pentru fonduri europene vine dupa ce Procuratura a anuntat ca va crea o superstructura de lupta anti-Mafie, pentru a veni in intampinarea asteptarilor Comisiei Europene, care a criticat-o pentru non-combatul in fata coruptiei.
Analistii anticipeaza ca si de aceasta data Bulgaria va rata sansa de a aborda dur lupta impotriva coruptiei, sporind sansele de a pierde definitiv banii europeni. "Nu ma astept la schimbari radicale decise de elita politica. Refuza sa se conformeze noilor reguli care presupun responsabilitate si transparenta", afirma Kiril Avramov, analist la Institutul Political Capital din Sofia. Economistii cred ca pierderea finantarii europene va fi o adevarata lovitura pentru economia bulgara. "Riscurile economice sunt exacerbate de amenintarea ca fondurile europene vor fi suspendate sau chiar retrase", este de parere Ivailo Vesselinov de la Dresdner Kleinwort.
Impactul va fi resimtit in principal in agricultura si infrastructura, in contextul in care Bulgaria doreste sporirea exporturilor si reducerea deficitului comercial si de cont curent.
Este de asteptat ca Guvernul sa supravietuiasca votului de neincredere in Parlament, programat saptamana viitoare. Opozitia a anuntat o motiune de cenzura dupa publicarea martea trecuta a raportului Comisiei Europene, dar Stanisev nu va avea emotii, intrucat dispune de o majoritate covarsitoare in Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO