Politică externă

Bulgaria: Simeon al II-lea ar putea ramane prim-ministru

01.08.2005, 19:08 20

Premierul in functie, Simeon de Saxa-Coburgh-Gotha, liderul Miscarii Nationale Simeon al II-lea, urmeaza sa primeasca astazi de la presedintele Gheorghi Parvanov mandatul pentru formarea guvernului bulgar, dupa ce castigatorii alegerilor parlamentare, Partidul Socialist Bulgar (PSB), au esuat in incercarea de a-si valida guvernul.

Socialistii au alcatuit impreuna cu Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL) un guvern minoritar. Saptamana trecuta, premierul socialist desemnat, Serghei Stanisev, nu a reusit sa obtina votul de investitura din partea parlamentului, iar coalitia a renuntat la mandatul primit de la presedinte.

Conform analistilor politici bulgari, Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II), care are doar 22% in parlament, are doua optiuni in privinta formarii guvernului. O prima varianta ar putea fi negocierea unui guvern de coalitie din care sa faca parte si PSB si MDL. Aceasta este varianta care ar da nastere unui guvern cu larga sustinere parlamentara, cele trei formatiuni politice fiind primele trei clasate la scrutinul legislativ de pe 25 iunie. O a doua posibilitate, mult mai dificil de realizat si mai instabila, ar fi alcatuirea unei mari coalitii a fortelor politice de dreapta. Se asteapta insa ca o astfel de tentativa sa esueze datorita divergentelor din cadrul partidelor politice de dreapta.

In cazul in care nici MNS II nu va reusi sa obtina votul de investitura din partea parlamentarilor, presedintele ar putea incredinta un nou mandat formatiunii politice a etnicilor turci, MDL, care s-a clasat pe a treia pozitie la alegerile din iunie. Ultima optiune a presedintelui socialist Parvanov ar fi declansarea alegerilor anticipate, fapt ce ar putea pune in primejdie obiectivul Bulgariei de integrare in UE la 1 ianuarie 2007. "O amanare in procesul de integrare al Bulgariei in UE este 100% garantat daca alegerile anticipate se dovedesc singura solutie de iesire din actuala criza politica", au avertizat specialisti de la College of Europe, un think-tank bulgar.

Socialistii bulgari, castigatorii scrutinului desfasurat pe 25 iunie, au declarat ca, desi alegerile anticipate reprezinta cea mai proasta solutie pentru Bulgaria, sunt pregatiti sa confrunte celelalte formatiuni politice intr-un nou scrutin legislativ. "Partidul Socialist Bulgar nu se teme de alegeri anticipate, dar lucrul de care tara are cu adevarat nevoie este un guvern functional care sa asigure aderarea la UE si sa rezolve problemele oamenilor", a declarat presedintele PSB, Serghei Stanisev, cu ocazia aniversarii a 114 ani de la infiintarea miscarii socialiste in Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO