Politică externă

Bush isi apara decizia de a invada Irakul

10.02.2004, 00:00 12



Presedintele american George Bush, aflat in campanie electorala pentru prelungirea cu inca patru ani a sederii la Casa Alba, a negat ca a dus SUA in razboiul cu Irakul pe baza unor false presupuneri.



In plina campanie prezidentiala, cand atentia publicului american se indreapta maidegraba spre desemnarea celui care-i va fi contracandidat in noiembrie (dintre democrati), George Bush si-a pledat din nou cauza. El a aparut intr-un interviu de o ora la una dintre cele mai audiate emisiuni de televiziune, unde a raspuns unor intrebari dificle - daca a dat de urma armelor neconventionale, daca il va gasi pe Ossama bin Laden. Aparitia sa vine dupa o dezbatere asidua pe marginea infiintarii unei comisii care sa cerceteze natura informatiilor pe care le-a avut pe masa Casa Alba atunci cand a decis sa poarte trupele americane in razboiul contra lui Hussein. Sondajele de opinie arata ca dezbaterea in sine, ca si prefigurarea tot mai clara a contracandidatului lui Bush la prezidentiale din partea democratilor au dus la o scadere a sustinatorilor lui Bush. Daca acum mai bine de-o luna sondajele ii acordau 56% din voturi (abia il prinsese pe Saddam Hussein), acum o saptamana liderul de la Casa Alba avea doar 47%.



De aceea, Bush nu a mai vorbit, cu o seara inainte, despre armele de distrugere in masa ca atare - mai precis despre natura informatiilor pe care i le-a dat CIA inainte de razboi. A schimbat registrul - presedintele Bush a spus, citat de Associated Press, ca invazia din Irak era necesara pentru ca Saddam Hussein ar fi putut dezvolta tehnologie necesara armelor nucleare. "Nu cred ca America poate sa stea in asteptare si sa spere la tot ce-i mai bun", a spus Bush. Apoi, presedintele a fost intrebat de catre cei de la NBC despre armele chimice - "ma asteptam sa le gasim", a raspuns el, dupa care a adaugat: "poate au fost distruse in timpul razboiului...poate oamenii (lui Hussein) le-au distrus cand noi intram in Irak... poate au fost ascunse. Poate le-au transportat intr-o alta tara, vom afla", a spus presedintele american.



Bush a fost intrebat si daca Ossama bin Laden va fi capturat inainte de alegerile prezidentiale (din noiembie - nr), aluzie la o declaratie a unui colaborator al sau care spunea acest lucru. Liderul de la casa Alba a raspuns: "Apreciez optimismul lui (al colaboratorului)...Habar nu am daca il vom captura sau daca il vom aduce pe Ossama bin Laden in fata justitiei...Stiu doar ca il vanam", a adaugat presedintele SUA.



Noile declaratii ale presedintelui american in exercitiu au fost imediat contracarate de catre adversarii sai democrati, aflati in campania din interiorul partidului de desemnare a candidatului la alegerile prezidentiale. John Kerry a considerat ca Bush trebuie sa-si asme responsabilitatea pentru actiunile sale. Kerry este candidatul care a primit un avant considerabil in ultimele zile. A castigat si alegerile preliminare care s-au desfasurat in trei state duminica. El este lider, aproape indubitabil am spune, in cursa pentru nominlizarea candidatului democrat la presedintie. A castigat detasat la acest tur, cu o campanie anti-Bush si cu o politica moderata de dreapta, in pofida contracandidatilor sai mai importanti - John Edwards si Wesley Clark - care l-au criticat si ei pe Bush, dar nu atat de ferm si fara sustinerea autoritatii pe care ultimele alegeri preliminare i-au consacrat-o lui Kerry. Howard Dean, odata favorit, dar inainte de acest scrutinuri interne, pare sa fie la capatul sufragiilor - s-a clasat abia al trilea, cu doar 5% din voturi si sustine ca nu s-a decis inca sa abandoneze cursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO