Politică externă

Bush la al doilea mandat: "Libertatea la noi acasa depinde de izbanda libertatii in alte parti ale lumii"

21.01.2005, 00:00 21

500.000 de americani erau asteptati aseara la Washington, la ceremonia de instalare a lui George Bush in al doilea mandat de presedinte al SUA. Juraminte care contin chintesenta strategiei pe care o va promova Casa Alba in urmatorii patru ani, dineuri oficiale, noua baluri de inaugurare, parada fastuoasa, zapada troienita deja, concerte de toate genurile si multi, foarte multi bani implicati in aceasta festivitate care a inceput aseara (dupa fusul nostru orar) si va dura trei zile.
In majoritatea ziarelor americane erau publicate ieri pasaje din discursul pe care Bush urma sa-l tina odata cu depunerea juramantului. Cu mana pe o biblie adusa de acasa, pe care a jurat si in precedentul mandat, presedintele american urma sa anunte lumii intregi ca prioritatea ultimului sau mandat este "puterea libertatii" - sau, folosind cuvintele care au devenit deja consacrate in virtutea frecventei cu care circula, rasepandirea libertatii peste tot globul. "Intr-o lume care se indreapta spre libertate, noi suntem cei care ilustram sensul si promisiunea de a fi liberi", se pregatise sa spuna presedintele de la Casa Alba.
De asemenea, era de asteptat ca Bush sa repete ca Statele Unite sunt cele care se preocupa cu osardie de impunerea si aspandirea libertatii si a democratiei acolo unde nu exista sau unt precare. Cu cateva zile in urma, Condoleezza Rice, viitorul sef al diplomatiei americane, anunta si care sunt locurile unde tirania mai domenste inca - de la Cuba si Birmania, la Iran, Coreea de Nord si Belarus sau Zimbabwe. Astfel ca temuta axa a raului, cu cele trei state mentionate la vremea primului mandat, au devenit sase.



Masuri de securitate fara precedent
Intreaga zona care imprejmuieste Casa Alba si cladirea Capitoliului era inca de acum trei zile restrictionata. Traficul masinilor a fost interzis pe 100 de strazi din aceasta arie, 6.000 de politisti si 7.000 de miliatri aflandu-se la vedere, alaturi de un numar necunoscut inca de membri ais erviciilor secrete. Lunetistii stau si ei de ceva timp pe acoperisurile caselor care au vedere la soselele pe care va trece parada consacrata instalarii.
Seful Secret Service, Ralph Basham, a declarat, citat de BBC, ca masurile de securitate sunt fara precedent in istoria Americii.
Toate aceste pregatiri s-ar putea sa-i tina de-o parte pe protestatarii care s-au adunat si ei la Washington pentru "a-i intoarce spatele" lui Bush. Este vorba in special de demonstranti nu neaparat apropiati de opozitie, adica membri ai Partidului Democrat, ci mai degraba sustinatori ai drepturilor minoritatilor sexuale, pacifisti si ecologisti.



Un mandat dificil
Presa din intreaga lume, nu doar cea americana, ci si cea europeana, ca si din Orientul Mijlociu, a publicat mesaje de intampinare a celui de-al doilea mandat. Unele comentarii, cum sunt cele din presa europeana, mai cu seama cea franceza, vorbesc despre asteptarea ca in cel de-al doilea mandat, Bush sa faca apel mai des la diplomatie si mai rar la incursiuni militare pentru a-si impune punctul de vedere. Este si o asteptare considerabila in privinta promovarii consesnsului, a restabilirii unor relatii bune cu asa-numita veche Europa.
In plan intern, securitatea este un cuvant -cheie in cadrul comentariilor de presa. Un rol important insa il are si economia. Dupa declinul care s-a facut simtit in primii trei ani ai mandatului Bush (fiind aplicate din primul an masuri de relaxare fiscala pentru marii intreprinzatori), anul 2004 a cunoscut o usoara redresare. Se asteapta ca uriasul deficit din anii precedenti sa fie stavilit, iar accentul pe impozitare sa se mute de pe venit pe cheltuieli.
 Este anuntata si o reforma sociala, mai precis a pensiilor, care s-ar putea sa nu se mai bazeze pe alocatii care provin de la un buget comun, ci din bugetul pe care si l-a administrat fiecare angajat in parte de-a lungul carierei. Fireste, norma nu ar intra imediat in vigoare, dar America a inceput sa simta ca are o explozie de populatie tanara, care in 20 de ani va ajunge la pensie, cheltuielile cu acesti oameni fiind mult mai mari ca pana acum.



Cea mai scumpa ceremonie
Avem festivitati care s-au intins pe o perioada de trei zile, noua baluri oficiale si fastuoase, care includ si dineuri pantagruelice, focuri de artificii mai spectaculoase ca oricand, parada prezidentiala, cu alte cuvinte o ceremonie cum America, spun cei mai multi, nu a vazut vreodata. Nota de plata, 40 de milioane de dolari (30,7 mil euro).
Din aceasta suma, 17 milioane de dolari (circa 13 mil euro) este costul serviciilor de securitate, care este acoperit de Primaria capitalei. Restul banilor provin din donatii de la persoane indiviuale si de la marile companii.
A fost o aglomeratie anul acesta de donatori, care mai de care mai importanti. Fireste, s-a pus intrebarea pana unde va merge bunavointa prezidentiala pentru a rasplati aceste sponsorizari, dar probabil ca raspunsul potrivit nu este inca formulat de vreme ce nu s-au gasit inca scheme de functiionare in care politica si banii sa mearga separat.
Asa se face ca rivali in viata de zi cu zi, cum sunt de pilda Pepsi si Coca Cola, s-au urmarit probabil prin departamentele de PR si au stabilit ca fiecare sa contribuie cu fix 100.000 de dolari (769.000 euro). adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO