Politică externă

Bush si Kerry, in cautare de voturi intr-un stat cheie: Florida

19.10.2004, 00:00 25

Florida, stat cheie in alegerile prezidentiale din Statele Unite, a fost tinta electorala cea mai recenta a presedintelui american George W. Bush si a contracandidatului sau John Kerry.
Liderul de la Casa Alba, George W.Bush a fost la sfarsitul saptamanii, mai exact sambata, in West Palm Beach, regiune afectata de doua uragane puternice in luna septembrie. Doar o zi mai tarziu, John Kerry ajugea si el in aceasta zona unde a avut programate mai multe intalniri electorale.
Fiecare dintre cei doi candidati, care se vor confrunta la scrutinul prezidential din 2 noiembrie, au incercat sa convinga alegatorii indecisi si victimele uraganelor. George W. Bush a avut un mesaj adresat comunitatii evreiesti din Florida, a treia ca pondere in lume dupa cele din Israel si New York. Presedintele a anuntat promulgarea unei legi in virtutea careia vor fi monitorizate actiunile antisemite la nivel mondial.   "Aceasta natiune va fi vigilenta si vom face in asa fel incat vechile reflexe anitisemite sa nu isi mai poata gasi niciodata o patrie in lumea moderna", a declarat Bush, cu ocazia unui miting electoral desfasurat in Florida.
La randul sau, candidatul democratilor, John Kerry a lansat un mesaj comunitatii de culoare din statul Florida. Senatorul democrat a denuntat modul in care a actionat administratia Bush in timpul crizei din Darfur (Sudan) si a promis ca va opri acest "genocid" daca va fi ales presedinte.
Interesul pentru alegerile prezidentiale al alegatorilor din acest stat pare diminuat din cauza  uraganelor care au afectat in vara acestui an statul Florida, provocand pagube materiale considerabile. Potrivit guvernatorului statului Florida, Jeb Bush, fratele liderului de la Casa Alba, oamenii par mai putin interesati de alegerile prezidentiale si mai preocupati de a-si reface viata. Jeb Bush considera ca vor fi probleme in acest stat legat de participarea la vot si acest lucru ar fi in defavoarea actualului presedinte intrucat in Florida este un fief republican.
Si analistii democratilor anticipeaza un absenteism ridicat in acest stat. Spun insa ca votul alegatorilor de origine latino, traditional in favoarea republicanilor, este divizat in Florida: minoritatea cubaneza este mai conservatoare decat cea de origine columbiana. 
Cu 27 de mari electori, aproximativ 10% din cati ar avea nevoie un candidat pentru a castiga alegerile, statul Florida reprezinta o miza importanta pentru fiecare dintre cei doi lideri in conditiile in care sondajele de opinie arata ca in ceea ce priveste intentiile de vot ei merg umar la umar. Votul din Colegiul electoral (538 de mari electori il aleg pe seful executivului american) nu poate fi minimalizat nici de Bush nici de Kerry cunoscut fiind sistemul de vot american, in virtutea caruia candidatul care obtine cele mai multe voturi directe nu va fi implicit si viitorul lider de la Casa Alba.
 De pilda, in anul 2000, George Bush a inregistrat 47,9% din votul popular, fata de contracandidatul sau, Al Gore, care a inregistrat 48,4%. Presedinte a fost ales insa George Bush care in Colegiul Electoral a obtinut 271 de voturi, cu 4 mai multe decat Al Gore. La precedentul scrutin au fost probleme, in Florida, legate de sistemul electronic de numarare a voturilor. S-a pus inclusiv problema repetarii alegerilor din acest stat, idee la care s-a renuntat insa.
Ultimele sondaje de opinie date publicitatii indica o lupta electorala stransa intre candidatul republican, George W. Bush si cel democrat, John Kerry. Astfel, potrivit unui sondaj realizat la comanda Washington Post, actualul presedinte intruneste 50% din intentiile de vot, in timp ce contracandidatul sau, 47%. Marja de eroare este insa de 3%. Un alt sondaj, comandat de Newsweek, il crediteaza pe Bush cu 48% iar pe Kerry cu 46%. Marja de eroare este de 4%. Asadar, cei doi candidati sunt foarte aproape unul de celalalt iar analistii politici au rezerve sa faca aprecieri asupra rezultatului scrutinul de peste doua saptamani.
Mai multe publicatii influente din Statele Unite si-au anuntat sustinerea fata de John Kerry. New York Times a calificat drept "dezastruoasa" prestatia actualului presedinte in timp ce a dedicat un editorial plin de elogii la adresa candidatului democrat. De asemenea, mai multe publicatii regionale din Ohio, Minnesota, Massachusetts, California, Florida, au anuntat sustinerea lui Kerry. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO