Politică externă

China cere inlocuirea dolarului cu o moneda internationala

25.03.2009, 00:00 959

Intr-un eseu publicat la inceputul saptamanii pe site-ul Bancii Centrale a Chinei (www.pbc.gov.cn), guvernatorul institutiei, Zhou Xiaochuan, nu pronunta cuvantul "dolar", dar spune ca actuala criza economica a aratat cat de periculos este sa te bazezi pe o singura moneda.

"Izbucnirea actualei crize financiare si extinderea sa in intreaga lume a scos la iveala vulnerabilitatile si riscurile actualului sistem monetar mondial", sustine Zhou Xiaochuan.
Beijingul este principalul creditor al SUA. In decembrie 2008 China avea rezerve valutare in titluri de stat americane de 727 de miliarde de dolari. Liderii chinezi si-au exprimat ingrijoarea cu privire la eforturile administratiei americane de a rezolva criza financiara, care ar putea eroda valoarea dolarului.
Oficialul chinez a adaugat ca do-minatia unei singure monede in siste-mul financiar a dus la aparitia unor crize frecvente, incepand cu 1970 de la caderea a sistemului ratelor fixe de schimb. Dolarul s-a depreciat ieri fata de principalele monede dupa anuntul Casei Albe a planului de cumparare a activelor toxice ale bancilor, care ar putea atinge 1.000 de miliarde de dolari.
Pentru a inlocui actualul sistem, China a propus extinderea rolului Drepturilor Speciale de Tragere (DST), moneda de cont introdusa de Fondului Monetar International (FMI) in 1969. Valoarea DST se bazeaza astazi pe un cos alcatuit din patru monede - dolarul american, yen-ul japonez, euro si lira sterlina. "Marirea rolului DST este ca luminita de la capatul tunelului pentru reformarea sistemului monetar international", a scris Zhou.
Propunerea Chinei se refera la extinderea cosului de monede care for-meaza baza DST si introducerea unui sistem de conectare intre DST si alte monede pentru a putea fi folosite in tranzactiile financiare si in comertul international. Statele ar incredinta o parte din rezervele lor de DST Fondului Monetar International pentru a le administra in numele lor, iar titlurile ar inlocui treptat monedele de schimb.
Folosirea unei noi monede, care sa nu apartina unei natiuni in mod special, va ajuta statele sa-si gestioneze mai bine economiile.
De asemenea, sustine guvernatorul chinez, se vor pune bazele unei finantari a FMI mai echitabile. China este una dintre tarile care militeaza intens pentru pomparea unor sume mai mari de bani in conturile Fondului.
Statul comunist va face aceasta propunere si la summit-ul G20 (al tarilor industrializate si al economiilor emergente) de la Londra de saptamana viitoare, care se asteapta sa fie un nou "Bretton Woods", unde in 1944 s-au pus bazele actua-lului sistem financiar global.
Propunerea Chinei are sanse mari sa fie sustinuta de Rusia la summit, pentru a sublinia clar ca este nevoie de schimbarea ordinii mondiale dominata in prezent de SUA. Moscova a propus saptamana trecuta crearea unei monede noi pentru rezervele valutare, solicitand interventia institutiilor financiare internationale.
Oficialii de la Moscova au argumentat ca moneda noua trebuie sa marcheze nevoia de a schimba "ordinea economica invechita si unipolara". "Este un semn clar ca autoritatile chineze, cel mai important investitor in instrumente financiare emise in SUA, sunt ingrijorate cu privire la riscul inflationist prezentat de posibilitatea ca Rezerva Federala sa tipareasca bani", a declarat Qu Hongbin, economist-sef la HSBC China, citat de Associated Press.
Analistii sunt de parere ca propunerea Chinei trebuie analizata cu seriozitate si ca revolutioneaza discutia de pana acum referitoare la criza financiara.
"Reflecta ingrijorarile oficialilor cu privire la imbunatatirea stabilitatii sistemului financiar. Este interesant pentru ca Beijingul are o pozitie unica si e prezentata intr-un mod foarte masurat", este de parere John Lipsky, director in cadrul FMI, citat de Wall Street Jurnal.
"Nimeni nu crede ca aceasta e o solutie perfecta, dar propunerea Chinei macar redefineste dezbaterea. Reprezinta un atac al Chinei pe un front, unde simt ei ca sunt atacati de tarile occidentale, cum ar fi finantarea FMI", a declarat la randul sau Eswar Prasad, profesor la Cornell University pentru Wall Street Jurnal.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO