Politică externă

China refuza modelul politic occidental, dar vrea "democratie"

16.10.2007, 21:47 55

"China trebuie sa ramana pe pozitie, avand in vedere schimbarile economice si sociale cu care se confrunta", a declarat ieri presedintele chinez Hu Jintao, care are mari sanse sa fie reales in fruntea tarii pentru inca un mandat de cinci ani.
Hu Jintao a facut aceste declaratii in deschiderea celui de-al 17-lea Congres al Partidului Comunist chinez care urmeaza sa-l aleaga pe presedinte, promitand noi reforme politice.
Reuniunea are loc in perioada 15-21 octombrie la Beijing. La Congres participa 2.200 de delegati locali, care vor desemna componenta Comitetului Central al Biroului Politic si a Comitetului Permanent al Biroului Politic, structuri care vor asigura linia politica a tarii pentru urmatorii cinci ani.
Hu a admis ca tara pe care o con-duce din 2002 trebuie sa se concentreze asupra unui economii cat mai deschise si sa rezolve problemele sociale si de mediu prin cresterea economica. In urma cresterii economice rapide, China se confrunta cu un grad mare de saracie si de poluare.
Congresul a inceput sub indemnul schimbarii sistemului politic, in sensul adaptarii acestuia la schimbarile eco-nomice.
In baza acestui lucru, Li Dong-sheng, purtatorul de cuvant al Par-tidului Comunist, a dat asigurari ca China nu va adopta modelul politic occidental, avansand conceptul numit democratie socialista.
"Reforma noastra inseamna autoperfectionare si dezvoltarea unui sistem politic socialist. Reforma politica ia in considerare specificul Chinei. Pe de alta parte, tinem cont si de realizarile civilizatiei politice. Insa nu vom copia niciodata un model politic occidental", a declarat Li Dongsheng.
Tot in cadrul discursului de la inceputul Congresului, Hu Jintao si-a exprimat disponibilitatea initierii negocierilor cu Taiwanul pentru ajungerea la un acord de pace.
Totodata, Hu a avertizat Taiwanul sa nu isi proclame independenta, fara insa a evoca posibilitatea unor represalii. China insista ca are suveranitate asupra Taiwanului, insula care are independenta de facto din 1949.
"Dorim sa lansam un apel solemn: pe baza principiului unei singure Chine, sa discutam despre incheierea ostilitatilor dintre cele doua parti si despre un acord de pace", a declarat Hu.
Liderul chinez a pledat si pentru modernizarea armatei chineze, cea mai mare din lume din punct de vedere numeric, pentru a o face mai puternica.
Autoritatile chineze si Hu insusi declarasera anterior ca vor privilegia calitatea si modernizarea tehnologica in detrimentul cantitatii, pentru fortele armate chineze, care numara oficial 2,3 milioane de membri.In strainatate, si in special in SUA, puterea militara a Chinei reprezinta un motiv de ingrijorare.
Beijingul a anuntat un buget oficial al Apararii de 45 de miliarde de dolari pentru 2007, in crestere cu 17,8 % fata de anul precedent, insa Agentia americana de informatii militare (DIA) considera ca, in total, cheltuielile militare chineze s-ar putea ridica la 125 de miliarde de dolari anul acesta. China a devenit rapid una din cele mai mari economii ale lumii, aflandu-se in primele 10, dupa ce Partidul Comunist chinez a hotarat in anul 1978 sa deschida piata investitorilor straini.
Conform ultimului raport al Ministerului Comertului chinez, investitiile straine directe au crescut in primele noua luni ale acestui an pana la 10,87%, ajungand la 47,2% miliarde de dolari, comparabil cu aceeasi perioada a anului trecut.
In ceea ce priveste resursele naturale, China este cel mai mare producator si consumator de carbune din lume. De asemenea, este cel de-al doilea consumator de petrol, dupa SUA, cheltuind miliarde de dolari pentru surse de energie straine.
China s-a dezvoltat si a devenit un gigant al comertului, fiind cel de-al cincilea exportator de textile, imbra-caminte, electronice si arme.
Cresterea economica a tarii a creat noi probleme sociale si de mediu. Cea mai importanta problema sociala este saracia. China sustine ca numarul saracilor a scazut de la 85 de milioane la 29, dar Banca Mondiala nu este de acord cu acest lucru, sustinand ca numarul saracilor este mult mai mare. Principala cauza a saraciei este aglo-merarea urbana si migrarea de la sat la oras.
Referitor la problemele de mediu, China este una din cele mai poluate tari din lume, 16 dintre cele mai poluate 20 de orase din lume sunt pe teritoriul chinez. China este de asemenea vi-novata pentru poluarea aerului din Japonia si Peninsula Coreea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO