Politică externă

Chisinaul spune ca Bucurestiul submineaza statalitatea Moldovei

08.03.2007, 20:24 96

Guvernul moldovean condus de Vasile Tarlev sustine ca politica pe care o duce Bucurestiul ameninta statalitatea si securitatea nationala a Republicii Moldova. Executivul moldovean a cerut, intr-un comunicat, comunitatii internationale sa-si foloseasca influenta asupra Romaniei pentru ca aceasta "sa nu se mai amestece" in treburile Republicii Moldova.
Intr-un comunicat trimis ieri agentiei oficiale de presa Moldpres, Guvernul Moldovei a acuzat ieri autoritatile romane ca au exagerat intentionat numarul cererilor de cetatenie romana depuse de moldoveni.
Administratia de la Bucuresti a afirmat doar ca "a luat nota" de declaratiile de la Chisinau. Presedintele Traian Basescu a afirmat ca pozitia Romaniei fata de Republica Moldova nu se va schimba.
Chisinaul sustine ca lipsa de vointa a autoritatilor romane de a semna, cu Republica Moldova, Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontiera nu poate fi interpretata decat drept "o confirmare a adevaratelor intentii pe care le urmareste conducerea statului vecin. Republica Moldova nu accepta ca viitorul cetatenilor sai sa faca obiectul unor jocuri de culise duplicitare si periculoase, care submineaza securitatea nationala si principiile statalitatii pentru care s-au sacrificat cetatenii moldoveni", se arata in declaratia Guvernului.
Comunicatul de ieri este ultimul si cel mai violent atac de pana acum la adresa Romaniei venit de peste Prut. Presedintele Vladimir Voronin s-a plans sambata ca in toti cei 15 ani de la data declararii independentei, Chisinaului i s-au impus prin forta standardele pe care insasi Romania nu le respecta.
Problema cetateniei romane acordate moldovenilor a provocat reactii si la Moscova. Rusia s-a declarat nedumerita, la sfarsitul lunii trecute, de faptul ca UE si NATO nu reactioneaza la dobandirea "in masa" a cetateniei romane de catre moldoveni. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat ca Moscova este acuzata "ca ar 'pasaportiza' Abhazia si Osetia de Nord pentru compromiterea statalitatii Georgiei, dar nimeni nu atrage atentia asupra situatiei din Republica Moldova, unde are loc un fenomen de dobandire in masa a cetateniei romane. In aceeasi zi, Basescu a cerut Guvernului sa ia in considerare posibilitatea emiterii unei ordonante pentru simplificarea majora a conditiilor de acordare a cetateniei romane pentru etnicii romani cetateni ai altor tari. In ultimele trei luni, sectia consulara a Ambasadei Romaniei de la Chisinau a inregistrat peste 400.000 de cereri de acordare a cetateniei romane, dar presedintele Basescu a vorbit, la un moment dat, despre un numar dublu de cereri. Potrivit Ministerului Justitiei, intre 15 august 2005 si15 august 2006 au fost rezolvate numai 1.300 de cereri. UE a spus ca nu comenteaza disputa, insa exista o comisie mixta a Bucurestiului si Bruxellesului care examineaza problema.

Oleg Voronin, cel mai bogat moldovean
Oleg Voronin (fiul presedintelui moldovean) este cel mai bogat om din cea mai saraca tara din Europa, fiind suspectat ca s-a imbogatit sub protectia tatalui sau, acuza publicatia transnistreana The Tiraspol Times in editia electronica de ieri. Potrivit sursei citate, Oleg Voronin are o banca, "FinComBank", o firma de constructii ("Metal-market") si o firma de transporturi pe calea ferata ("Transline"). Prima ar fi obtinut mai multe contracte pentru reparatia si renovarea unor obiective din proprietatea statului. A doua a incasat anul trecut 15 milioane de dolari, in schimbul prestarii unor servicii de transport feroviar. La mijlocul anului trecut, "Moldtelecom", intreprinderea de stat cu cele mai mari rulaje financiare din tara, alaturi de o alta mare intreprindere de stat - Caile Ferate - si-au transferat conturile in "FinComBank". Oleg Voronin a admis ca este foarte bogat, dar a spus ca este cinstit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO