Politică externă

Churchill a intervenit in favoarea egelui Mihai aflat in exil

04.01.2005, 00:00 22

Arhivele britanice au dezvaluit zilele trecute existenta unor discutii, la nivelul guvernului din anul 1954, despre un eventual ajutor care sa ii fie acordat Regelui Mihai al Romaniei, aflat in exil in aceasta tara la momentul respectiv.
Documentele din arhivele britanice arata ca fostul suveran era privit ca un bun pilot de avioane si ar fi existat intentia de a i se oferi o slujba in acest domeniu.
BBC relateaza ca Anthony Eden, ministru de externe la acea vreme (pe cand functia de prim-ministru ii revenea lui Winston Churchill), a avut aceasta idee. La mijloc insa, dupa cum releva arhivele nationale britanice, era de fapt o solicitare chiar a lui Winston Churchill, care ii cerea ministrului de externe sa ii ofere regelui aflat in exil "privilegii diplomatice".
Raspunsul lui Eden a fost mai mult decat dezarmant, acela de a se interesa de oportunitatea acordarii uni sujbe de pilot.
Churchill a fost impresionat de conditiile in care traia suveranul exilat al Romaniei. Din memoriile fostului suveran, dar mai precise in acest sens sunt amintirile Reginei Ana, se stie ca Regele Mihai a avut in prima perioada a exilului britanic o viata nu tocmai usoara. Var al regilor Angliei (chiar descendent, pe linia bunicii sale, Regina Maria, din casa de Windsor - Regina Maria era nepoata Reginei Victoria), fostul suveran a locuit intr-o casa fara prea multe imbunatatiri. Regina Ana isi aminteste cum pe acea vreme au fost nevoiti sa creasca pasari in curte pentru a acoperi nevoile de zi cu zi ale familiei.
Revenind la documentele scoase la iveala de arhivele nationale de la Londra, acestea arata ingrijorarea lui Churchill in privinta conditiilor de viata ale familiei regale romane. "Am mare compasiune pentru Regele Romaniei, care s-a purtat curajos in situatiile dificile prin care a trecut tara sa, si pe care sovieticii l-au tratat cu nerecunostinta", nota Churchill in scrisoarea pe care i-a adresat-o ministrului de extrne, cea in care ii cerea "privilegii diplomatice" in favoarea fostului suveran roman.
"Sper sa fie tratat cu consideratie si curtoazie in timpul exilului, care nu va fi definitiv", mai spunea sir Winston Churchill.
"Am increderea ca i se vor putea acorda la maximum privilegiile diplomatice. As fi incantat daca v-ati apleca peste acest caz exceptional cu prietenie", sunt tot remarcile premierului britanic la 1954.
In nota care insotea aceste documente, Ministerul britanic de Externe arata ca fostul suveran roman se lupta cu "dificultati financiare grave". "Cand a parasit Romania singurii sai bani erau 500.000 de franci elvetieni. O mare parte din aceasta suma a fost deja cheltuita, iar venitul sau anual este acum de 1.200 de lire sterline pe an. Este evident ca nu-si poate intretine sotia si copiii, la care sa fie adaugate si acoperirea altor angajamente", nota Ministrrul britanic de Externe.
La aceste discutii, ministrul de externe a propus ca Mihai I sa-si ia o slujba, cea de pilot, la care s-au adaugat cateva "privilegii" considerate de BBC ca fiind minore - intre care asigurarea unor documente fara plata taxelor pentru inmatricularea masinii.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO