Politică externă

Cine va fi viitorul tar de la Kremlin

22.08.2007, 17:53 15

Alegerile prezidentiale din martie 2008 din Rusia se apropie, iar in tara au inceput sa se faca pronosticuri despre posibilul succesor al lui Vladimir Putin. Casele de pariuri sunt asaltate in fiecare zi, cetatenii rusi sustinandu-si favoritul la presedintia Rusiei. Potrivit sondajelor de opinie, viitorul presedinte al Federatiei Ruse va face parte din actualul partid la putere, Rusia Unita.
Dintre toti posibilii urmasi ai presedintelui, cateva nume s-au facut cunoscute, acestia fiind oameni apropiati de-ai lui Putin.
Printre acestia se numara Serghei Ivanov, vicepremier al Rusiei, favoritul numarul 1 la postul de presedinte. Fost ministru al apararii a lucrat ca secretar in cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei si a fost consilierul presedintelui Boris Eltin pe probleme de securitate nationala si apoi al lui Vladimir Putin (noiembrie 1999- martie 2001). Inainte de a se alatura administratiei federale de la Moscova, Ivanov - vorbitor de limba engleza - a facut parte din Serviciul de Informatii Externe, ca specialist in drept si limbi straine, atat in Rusia cat si in strainatate. In 1975 a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii din Leningrad, si mai tarziu si-a incheiat studiile postuniversitare pe drept si contrainformatii in Minsk.
Din 1976 a inceput sa munceasca la Directoratul KGB de la Leningrad, unde s-a imprietenit cu Vladimir Putin, colegul sau pe atunci. In 1999 a devenit director la Serviciul Federal de Securitate, ca apoi Eltin sa-l numeasca secretar la Consiliul de Securitate. De pe 15 februarie 2007, Ivanov a devenit vicepremier.
Dmitri Medvedev este, potrivit unor analisti, cel mai in masura sa-i succeada lui Putin. Este si el vice-premier. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Leningrad in 1987, iar in 1990 si-a luat doctoratul la aceeasi universitate. Intre 1991 si 1996, Medvedev a lucrat ca expert la Comitetul de Relatii Externe din cabinetul primarului din Sankt Petersburg, fiind subalternul lui Vladimir Putin.
El a fost unul din cei care l-a sustinut pe Putin la alegerile din 2000. In octombrie 2003 l-a inlocuit pe Alexander Volosin, devenind sef al cabinetului prezidential. Din 2005 detine functia de vicepremier.
Actualul premier al Rusiei, Mihail Fradkov, este si el unul din candidatii la presedintie. A studiat la Moscova la Institutul de Masini si Utilaje. In 1973 a muncit la Departamentul Economic din cadrul Ambasadei URSS-ului in India. In 1992, Fradkov a fost numit vicepremier al relatiilor economice externe. Boris Eltin, presedintele din acea perioada, l-a desemnat ministru al relatiilor economice externe si al comertului, ca in 1999 sa devina ministru al comertului. In 2003 a devenit reprezentantul Rusiei la Uniunea Europeana. Iar din martie 2004 este prim-ministrul tarii.
In competitie se afla si Vladimir Yakunin, seful companiei feroviare ruse. El este un aliat apropiat al presedintelui Putin. A absolvit Institutul Mecanic de la Leningrad. Intre 1985 si 1991 a facut parte din misiunea diplomatica sovietica de la ONU. De-a lungul timpului a ocupat diferite functii de conducere la multe firme importante.
In perioada decembrie 2000 - februarie 2002 a lucrat la Ministerul Transporturilor de la Moscova. Din iunie 2005 este presedintele companiei feroviare rusesti.
Omul de afaceri Serghei Nariskin, presedintele Unified Shipbuilding Corporation, o importanta corporatie ruseasca, a absolvit in anul 1978 Institutul mecanic de la Leningrad si a primit o a doua diploma de la Institutul international de management si economie din Sankt Petersburg. Si-a inceput cariera politica lucrand la ambasada sovietica din Belgia ca expert in stiinta si tehnologie. Intre 1992 si 1995 a lucrat ca subaltern al lui Putin la primaria din Sankt Petersburg. Din 2005 este director al Canalului 1 de televiziune rus.
In februarie 2007 a devenit vice-premier si se ocupa cu problemele legate de comert.
Printre potentialii candidati la presedintia Rusiei mai pot fi luati in considerare si Serghei Sobianin, actualul seful de cabinet al lui Putin, fost guvernator al regiunii Tiumen.
Garry Kasparov este unul dintre candidatii care si-a anuntat candidatura la presedintia Federatiei Ruse din partea opozitiei, Fostul campion mondial la sah s-a dedicat politicii, dupa ce s-a retras din sport, devenind membru al formatiunii politice Cealalta Rusie. El este de asemenea membru fondator al miscarii sociale Frontul Civil Unit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO