Politică externă

Comisia Europeană propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republica Moldova

Comisia Europeană  propune ridicarea vizelor pentru...

Autor: Catalina Mihai

15.11.2013, 13:13 582

Anunţul a fost făcut la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună cu premierul român, Victor Ponta, şi cu cel moldovean, Iurie Leancă.

"Sunt extrem de mulţumit să anunţ astăzi că, după eforturi considerabile făcute de autorităţile moldovene în ultimii trei ani, raportul Comisiei privind liberalizarea vizelor (...) stabileşte că R. Moldova îndeplineşte toate obiectivele stabilite", a precizat preşedintele Comisiei Europene, după o întrevederi cu cei doi premieri.

Barroso a mai spus că "la viitorul summit al Parteneriatului Estic, Comisia Europeană va prezenta o propunere legislativă privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice".

"Aceasta este o veste foarte bună pentru cetăţeni", a conchis Jose Manuel Barroso.

La rândul său, premierul Ponta s-a arătat bucuros de anunţul făcut de Barroso.

"Mă bucur extrem de mult de anunţul făcut de preşedintele Barroso referitor la procedura de ridicare a vizelor pentru cetăţenii din Moldova. Ştiu cât de important a fost pentru români atunci când au primit această veste", a spus Ponta.

Premierul Iurie Leancă a precizat că propunerea ridicării vizelor este "o veste pe care o aşteaptă societatea din Republica Moldova".

Republica Moldova a început implementarea Planului de Acţiune privind liberalizarea vizelor în ianuarie 2011, prezentând Comisiei Europene două rapoarte în septembrie 2011 şi februarie 2012. La rândul său, Comisia Europeană a publicat, la 22 iunie 2012, raportul final privind realizarea primei faze a Planului.

Miniştrii europeni de Externe au decis, la 20 noiembrie 2012, să treacă la evaluarea cerinţelor din cea de-a doua fază a Planului de Acţiune privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova.

La summitul de la Vilnius, Chişinăul speră, de asemenea, că va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO