Politică externă

Continuarea deschiderii pietelor este esentiala pentru prosperitate

16.02.2009, 00:00 19

"G7 (SUA, Marea Britanie, Franta, Italia, Germania, Japonia si Canada - n.n.) ramane decis sa evite masurile protectioniste, sa se abtina de la ridicarea de noi bariere in calea comertului mondial", conform comunicatului comun al celor sapte state de la sfarsitul intalnirii.

"Vom face tot ce e posibil pentru a ne asigura ca istoria nu se va repeta", a declarat Peer Steinbrueck, ministrul german de finante, facand referire la protectionismul care a urmat crizei din anii '30.
La summit-ul de la Roma s-a observat si un ton mai calm la adresa Chinei, un non-membru al G7, dar considerat un partener vital in lupta impotriva crizei financiare. Beijingul va participa in aprilie la Londra la intalnirea G20 (grupul statelor dezvoltate si al economiilor emergente), reuniune in care toti liderii lumii si-au pus sperantele ca vor fi gasite solutii concrete la actuala criza economica.
Astfel, Timothy Geithner, secretarul american al Trezoreriei, care si-a facut debutul in reuniuni internationale la summit-ul de la Roma, a subliniat rolul important pe care China l-a jucat in stabilizarea sistemului financiar international, dupa ce cu o saptamana inainte a acuzat Beijingul de manipularea monedei nationale pentru a obtine avantaje in comertul extern. Deciziile G7 sunt binevenite in contextul in care in ultimele doua saptamani SUA si Franta au fost acuzate de protectionism.
Saptamana trecuta Congresul american a adoptat un plan de 787 de miliarde de dolari care cuprinde si controversata clauza "Buy American", potrivit careia pentru proiectele de lucrari publice trebuie folosit numai otel american. Clauza a fost "temperata" pentru state precum Canada, Mexic si UE, dar restul lumii a continuat sa se teama de protectionism si de nasterea unor masuri identice din partea unor alte state precum China.
Geithner a respins aceste temeri intr-un comunicat dupa incheierea summit-ului G7. "Toate statele trebuie sa sustina un angajament de deschidere a comertului si a politicilor de investitii, esentiale pentru cresterea economica si prosperitate", a spus secretarul american al Trezoreriei.
La randul sau, Franta a fost acuzata saptamana trecuta de protectionsim, dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat un ajutor de 6,5 miliarde de dolari pentru industria auto, pentru a pastra slujbele din domeniu pe teritoriul tarii. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat cu privire la nasterea unei "spirale a protectionismului" si a cerut unitate la nivelul UE in lupta impotriva crizei financiare. Ministrii de finante au mai cerut, de asemenea, reformarea Fondului Monetar International (FMI), argumentand ca actuala criza a aratat slabiciunea sistemului financiar global. "Suntem de acord ca un FMI reformat este crucial pentru a raspunde eficient si mai flexibil actualei crize", mai arata comunicatul comun al celor sapte ministri.
Reprezentantii celor mai industrializate state au avertizat cu privire la criza financiara, care "este asteptata sa persiste de-a lungul intregului an 2009". "Am luat, la nivel colectiv, masuri exceptionale pentru a raspunde acestor provocari si asiguram asupra angajamentului nostru de a actiona impreuna, folosind o paleta completa de instrumente politice pentru a sustine cresterea si piata muncii si a consolida sectorul financiar", adauga comunicatul comun.
In ceea ce priveste actiunea de salvare a sistemului bancar, ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat ca fiecare guvern va face tot ce e posibil pentru a-si salva bancile prin identificarea pierderilor si a activelor toxice.
"Nu exista un plan care sa fie bun pentru toata lumea", a declarat acesta, adaugand ca cele mai lungi discutii de la summit au fost pe acest subiect. Ministrii au mai discutat de asemenea despre reforme pe termen scurt pentru pietele financiare - ceea ce ministrul italian de finante Giulio Tremoti a descris ca fiind "o noua ordine globala".
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO