Politică externă

Controverse privind moartea lui Arafat

05.11.2004, 00:00 7



Presa israeliana a anuntat ca liderul Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, ar fi murit ieri dupa-amiaza la Paris, dupa ce intrase in coma pentru a treia oara in mai putin de 24 de ore. Stirea a fost puternic respinsa de mai multe agentii de stiri occidentale, precum si de liderii palestinieni, care citau surse medicale din interiorul spitalului din Paris. O conferinta de presa organizata ieri seara la spitalul militar Percy a anuntat ca Arafat nu a murit, dar situatia sa este critica. Autoritatile spitalului au spus ca se afla intr-o sectie speciala si ca i s-a facut o electroencefalograma. Maladia de care sufera Arafat nu a fost dezvaluita.



Agentia de presa Reuters anunta, pe de alta parte, ca Arafat s-ar fi aflat in moarte clinica. Moartea lui Arafat a fost confirmata insa de premierul luxemburghez, Jean- Claude Juncker.



Arafat, in varsta de 75 de ani, se afla de miercuri la sectia de terapie intensiva a unui spital din apropiere de Paris. Presedintele Autoritatii Palestiniene a fost adus la spitalul din Franta vinerea trecuta. Ministrul israelian al apararii, Shaoul Mofaz, i-a convocat ieri pe sefii serviciilor de securitate, iar Comitetul Executiv al OEP s-a reunit de urgenta aseara in urma informatiilor privind agravarea starii liderului palestinian. In teritoriile palestiniene este asteptata o criza generata de disparitia lui Arafat, care a condus timp de 30 de ani Autoritatea Palestiniana. Arafat nu-si desemnase un succesor, ceea ce va duce, cel mai probabil, la o lupta pentru putere.



Presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat era un supravietuitor al numeroaselor crize personale si politice aparute in cei peste 50 de ani de activitate. In ultimii trei ani, Yasser Arafat a fost izolat in Cartierul sau General din Ramallah.



El si-a inceput ascensiunea politica in urma cu mai mult de jumatate de secol, cand a fost numit in Comisia Studentilor Palestinieni de la Universitatea din Cairo. In 1968, Arafat a fost ales presedinte al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Biografia oficiala a lui Arafat sustine ca el s-a nascut la Ierusalim, intr-o veche familie din Ierusalim. In realitate, Yasser Arafat s-a nascut in Cairo, in august 1929. In 1965, Arafat si prietenii sai au declansat primul atac militar al Fatah impotriva Israelului - o tentativa esuata de detonare a principalei conducte de alimentare cu apa din Galileea. In 1996, el a avut un conflict serios cu regimul baasist din Siria, pana in prezent nerezolvat. In 1988, Consiliul National al Palestinei, care s-a reunit la Alger, a acceptat Rezolutia ONU 242 si a recunoscut de facto Israelul si dreptul la existenta a doua state. Acest lucru a facut posibila Conferinta de la Madrid, din 1991, la care au participat Israelul, palestinienii si alti reprezentanti arabi.



La promisiunea lui Arafat, au inceput negocieri secrete cu responsabili israelieni, la Oslo, finalizate prin semnarea unui acord interimar intre OEP si Israel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO