Politică externă

Crima organizata zguduie din temelii Bulgaria

08.04.2008, 17:37 38

Un om de afaceri bulgar, Borislav Gheorghiev (41 de ani), directorul executiv al Atomenergoremont, compania care asigura mentenanta reactoarelor centralei atomice de la Kozlodui, a fost impuscat mortal duminica seara, la Sofia. Ieri dimineata, Gheorghe Stoev, autorul unei carti despre retelele de crima organizata, a fost impuscat in cap si a fost transportat la Spitalul de Urgenta, fara ca alte informatii sa fie date publicitatii despre evolutia starii sale de sanatate.
Cele doua incidente amintesc de o perioada agitata care a marcat Bulgaria inaintea aderarii la UE. Presa europeana relata pe larg in 2005 ca multe cazuri de asasinate - peste 60 - au fost efectuate in mod profesionist, alimentand astfel speculatiile privind implicarea serviciilor secrete. Acuzatiile au fost negate, insa astfel de incidente au loc periodic la sud de Dunare, sporind neincrederea in capacitatea Bulgariei de a-si rezolva problemele.
Chiar ieri, guvernul de la Sofia urma sa trimita Comisiei Europene propria evaluare despre lupta impotriva crimei organizate si impotriva coruptiei, capitole la care Bulgaria are mari carente, potrivit expertilor UE. Bruxellesul spera ca urmatorul raport privind Bulgaria, care va fi facut public in iunie, sa evidentieze progresele in ceea ce priveste coruptia si crima organizata, insa semnalele nu sunt bune, avand in vedere ultimele evolutii politice de la Sofia.
Opozitia de dreapta a cerut Par-lamentului un vot de neincredere impotriva guvernului socialistului Serghei Stanisev, dupa ce un inalt demnitar din Ministerul de Interne a fost suspendat, fiind suspectat de legaturi cu grupuri mafiote. Acest scandal a condus catre scaderea increderii in ministrul de interne, Romen Petkov, o figura cheie a Partidului Socialist, fiind asteptata inlocuirea sa.
Opozitia a cerut demiterea guvernului lui Stanisev, dupa ce Valentin Petrov, secretarul general al Ministerului de Interne (functie care ii confera statutul de mana dreapta a ministrului), a fost acuzat de procurori ca a furnizat unor grupuri de infractori informatii despre actiuni ale politiei. Insusi Petkov a admis ca s-a intalnit cu oameni de afaceri care s-ar fi aflat sub ancheta pentru fapte de coruptie.
Suspendarea lui Petrov vine dupa alt scandal care a zdruncinat Ministerul de Interne: arestarea lui Ivan Ivanov, director adjunct al Directiei de Crima Organizata - acuzat ca ar fi difuzat informatii confidentiale, si a lui Ilia Iliev, fost secretar general al ministerului. Toate aceste elemente nu fac decat sa slabeasca credibilitatea guvernului condus de Serghei Stanisev, care a cerut ministrului de interne masuri concrete pentru a reface imaginea guvernului. Aceste masuri, care se refera la indepartarea politistilor corupti din Ministerul de Interne, sunt asteptate la mijlocul acestei saptamani. Pana in prezent insa, niciun inalt demnitar nu a fost condamnat pentru coruptie in Bulgaria.
Vizita presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de acum doua saptamani a fost perceputa drept un gest de sustinere a premierului Serghei Stanisev, pe fondul scandalului de la Ministerul de Interne.
Insa problemele Bulgariei nu se opresc doar la coruptie si crima or-ganizata, care, potrivit unor studii, o costa aproximativ 1 miliard de euro pe an.
Presa bulgara relata ieri ca ministrul bulgar de finante, Plamen Oresarski, a fost convocat la Bruxelles, pentru a discuta cu Danuta Hubner, comisarul pentru politici regionale, chestiunea blocarii fondurilor din programul pre-aderare. CE a decis in ianuarie inghetarea fondurilor din programul ISPA ca urmare a unui scandal privind acte de coruptie in Agentia Nationala a Drumurilor.
Comisarul Hubner asteapta de la ministrul de finante bulgar informatii detaliate despre sistemul de distributie si control al fondurilor primite de la Uniunea Europeana si despre masurile guvernamentale luate in aceasta privinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO