Politică externă

Criza politica prelungita, la Sofia

30.06.2005, 20:27 12

Premierul bulgar la final de mandat, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, a reconfirmat ieri ca formatiunea sa, Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II), nu va sprijini un Cabinet condus de Partidul Socialist (PSB).

Socialistii au castigat alegerile de saptamana trecuta, dar cu doar o treime dintre fotoliile parlamentare (31% din voturi) nu pot forma singuri guvernul.

Aliatii potentiali sunt putini. Partidul minoritatii turce, Miscarea pentru Drepturi si Libertati, a obtinut 12,6% din voturi (34 de locuri in Parlament), iar socialistii condusi de tanarul politician Serghei Stanisev nu pot obtine majoritatea impreuna cu ei. O coalitie cu partidul Atak - xenofob si nationalist, care a obtinut 8,15 din voturi (21 de mandate) - pare de neconceput de vreme ce cancelariile occidentale si-au aratat "mirarea" fata de intrarea in Parlament a acestei formatiuni.

Asadar, varianta luata in calcul ar fi o mare coalitie intre socialisti, partidul de centru-dreapta al lui Simeon al II-lea si minoritatea turca.

Comisia Europeana a cerut Bulgariei sa alcatuiasca rapid un guvern pentru a continua, in mod sustinut, reformele cerute de UE.

Dar partidul lui Simeon de Saxa-Coburg-Gotha a anuntat ca nu va participa la guvernare daca premierul viitorului cabinet va fi un socialist.

Miscarea MNS II ar putea intra in guvern doar daca Simeon al II-lea va ramane premier, au anuntat responsabilii acestui partid. Pus in fata unui posibil blocaj, presedintele Ghiorghi Pirvanov, fost sef al socialistilor, i-a cerut liderului PSB sa nu se inscrie in cursa pentru functia de premier.

Cum socialistii nu-l doresc pe Simenon de Saxa premier, solutia de compromis ar fi ca fotoliul sa fie ocupat de actualul ministru de finante, Milen Veltcev.

Ieri, premierul bulgar Simeon de Saxa-Coburg-Gotha a declarat ca formatiunea sa, Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II) a inceput deja, chiar ea, consultarile cu alte formatiuni in vederea constituirii unui guvern. "Fiecare propunere este verificata si am initiat dialoguri", a subliniat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO