Politică externă

Cum a fost lichidat Osama bin Laden

Cel mai „vânat terorist" a fost ucis printr-o operaţiune de comando într-o locaţie din oraşul Abbottabad, situat la aproximativ 50 de kilometri de capitala Pakistanului Islamabad.

Autor: Iulian Anghel

02.05.2011, 23:33 957

Operaţiunea împotriva complexului se­cu­rizat unde trăia şefulAl-Qaeda (Reţeaua) a durat mai puţin de 40 de minute şi a fostrealizată de forţele speciale ale US Navy. Barack Obama s-aimplicat personal în ope­raţiune începând cu 14 martie, susţinepresa americană.

Abottabad (nordul Pakistanului), la 56 de kilometri de capitalaIslamabad, la o oră şi cincisprezece minute după miezul nopţii.Elicoptere survolează complexul securizat de 3.000 de metripătraţi, în vreme ce trupele de comandă se apropie de clădire.Asaltul final pentru capturarea lui Bin Laden a început.

"Un mare număr de militari din trupe de co­mando a încercuitcomplexul. Imediat au iz­bucnit tiruri de la sol şi din elicoptere.Au fost schimburi de focuri intense", a povestit un localnic, citatde Le Figaro.

La sol, membrii Navy Seals, unitate de elită a marineiamericane. În aer patru elicop­tere. Unul dintre ele a avut o panăobligându-i pe toţi membrii comandoului să treacă într-un altaparat folosit în misiune. Oficial, niciun militar american nu afost rănit. Însă un localnic spune că a văzut un aparatprăbuşindu-se.

Operaţiunea a fost coordonată de CIA, de la sediul organizaţieidin Langley, în Virginia. Leon Panetta, directorul CIA a urmăritatacul în timp real.

Patruzeci de minute mai târziu Osama bin Laden era mort. El şigarda lui care trăgea de pe acoperişul clădirii au rezistatatacului. În schimburile de focuri Bin Laden ar fi fost lovit de unglonte în cap. Patru alte persoane au murit: Bin Laden, unul dintrefii săi, alţi doi oameni - probabil mesageri - şi o femeie folosităca scut uman de unul dintre terorişti.

Ascuns într-un complex de un milion de dolari construit în 2005la 56 de kilometri nord de Islamabad, găsirea liderului terorist afost rezultatul a zece ani de căutări.

Serviciile de spionaj americane erau pe o pistă serioasă înprivinţa locaţiei în care se ascundea teroristul încă din august2010. "A fost nevoie de mai multe luni pentru a urmări acest fir",a explicat preşedintele Obama. La 14 martie preşedintele a ţinutprima sa reuniune dintr-o serie de cinci cu înalţii săi consilieriîn cadrul cărora planurile au fost trecute în revistă, analizate şiaprobate.

"În final săptămâna trecută am decis că avem suficiente datepentru a acţiona şi am autorizat o operaţiune de capturare a luiOsama bin Laden şi de a-l prezenta în faţa justiţiei", a explicatObama.

Potrivit unui înalt responsabil american, unda verde a fost datăvinerea trecută la 8:20, ora Washingtonului, de preşedintele Obamaîn timpul unei reuniuni la Casa Albă cu consilierul său pentrusecuritate naţională Thomas Donilon şi cu cel pentru antiterorism,Jojn Brennan.

Forţele americane făcuseră legătura între Bin Laden şi unuldintre mesagerii săi acum şase ani, potrivit unui responsabilamerican. Părea că este un confident foarte apropiat de liderulterorist. Pseudonimul său (teroriştii îşi ascund identitatea şiunii faţă de alţii pentru a se proteja) fusese aflat de ladeţinuţii din Guantanamo. Le-a trebuit patru ani serviciilorsecrete americane să-i afle numele şi alţi doi pentru a afla căoperează în Pakistan. În august 2010 serviciile secrete americaneau găsit, în sfârşit, complexul din Abottabad unde locuia mesagerulşi tovarăşii lui de arme.

"Când am văzut acest complex am fost mai mult decât surprinşi.Este un complex realmente unic", a explicat un înalt responsabilamerican. Cu zidurile sale de cinci memtri înalţime complexuldispunea de două intrări securizate. Clădirea principală, compusădin trei etaje, avea puţine ferestre care dădeau în exterior şi oterasă protejată de privirile indiscrete graţie unui zid de doimetri. Proprietatea se situa într-un oraş militar care adăposteştetrei regimente ale armatei pakistaneze. O academie militară se aflăla doar 700 de metri de complex.

Aflat la capătul unui drum secundar, complexul era de opt orimai mare decât oricare altul din zonă.

În locaţia respectivă agenţii au aflat că nu există niciuntelefon şi nicio conexiune internet, locuitorii complexului arzândde asemenea gunoaiele menajere, spre deosebire de ceilalţilocuitori din zonă.

Pentru serviciile americane de informaţii nu a fost deloc greusă-şi dea seama că ascundea ceva foarte important. Dar au fostnecesare mai multe luni de investigaţii pentru ca autorităţileamericane să aibă certitudinea că este vorba despre Osama binLaden.

Informaţia a rămas confidenţială până la debutul operaţiunii.Nicio ţară străină nu a fost informată. În sânul guvernuluiamerican doar un foarte mic grup de persoane ştiau de operaţiuneacare urma.

Nu există informaţii în legătură cu cheltuielile pe care SUAle-au făcut pentu capturarea teroristului pe capul căruia fusesepusă o recompensă de 25 mil. dolari. Însă complexitatea operaţiuniipoate indica că este vorba de sume infinit mai mari decât preţulpus pe capul teroristului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO