Politică externă

Declaraţii dure la vârful diplomaţiei din Europa: Polonia spune că UE a subestimat capacităţile de "şantaj" ale Rusiei asupra Ucrainei

Declaraţii dure la vârful diplomaţiei din Europa:...

Autor: Gaidau Ion

27.11.2013, 12:49 2918

"Bruxelles-ul a comis o eroare de apreciere a fondului problemei în relaţiile UE-Ucraina. Nu este vorba despre problema Iulia Timoşenko, ci despre politica de presiune şi şantaj exercitată asupra Ucrainei de către vecinul său din Est", a apreciat Komorowski.

Marţi, premierul ucrainean, Mikola Azarov, a recunoscut pentru prima dată că Moscova a descurajat Kievul să semneze Acordul de Asociere cu UE în cadrul summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc joi şi vineri la Vilnius.

"Vom lucra la o reacţie înţeleaptă şi fermă a Uniunii Europene faţă de dictatul rus la adresa Ucrainei", a oferit asigurări şeful statului polonez.

Potrivit lui, "atitudinea fermă a preşedintelui Putin sporeşte şansele pentru o poziţie omogenă a statelor membre UE şi pentru o acţiune solidară în favoarea Ucrainei, după summitul de la Vilnius".

Komorowski urmează să efectueze o vizită în Ucraina pe 2 decembrie.

Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, liderii europeni iau în calcul să adopte la summitul de la Vilnius o declaraţie care va avertiza Rusia în privinţa amestecului său în afacerile interne ale ţărilor vecine.

Marţi, preşedintele rus, Vladimir Putin, aflat într-o vizită oficială în Italia, i-a îndemnat pe liderii europeni să înceteze "comentariile acide" referitoare la situaţia din Ucraina, apreciind că semnarea unui acord între această fostă republică sovietică şi UE ar fi fost "o trădare majoră" a economiei ruse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO