Politică externă

Dmitri Medvedev, al III-lea "tar" al Federatiei Ruse

03.03.2008, 19:50 19

Peste 100 de milioane de rusi au fost chemati ieri la urne pentru a vota in cadrul unui scrutin prezidential cu final previzibil: nimeni nu se indoia ca noul lider de la Kremlin va deveni Dmitri Medvedev, prim vicepremier al Rusiei si presedintele Gazprom, sustinut in alegeri de presedintele Vladimir Putin.
Urnele de vot au fost deschise inca de sambata in estul tarii, iar ultimii care au votat au fost locuitorii orasului Kalinigrad (vestul tarii), unde sectiile de votare urmau ieri sa se incheie la ora 18:00 GMT (20:00, ora Romaniei), cand erau asteptate sa fie date si primele exit-poll-uri. Aceste diferente au avut loc din cauza ca Rusia cuprinde pe teritoriul sau 11 fuse orare.
Dmitri Medvedev s-a prezentat devreme la vot in Moscova impreuna cu sotia sa. "A inceput primavara. Sigur, a plouat un pic, dar este placut. Schimbam anotimpul", a spus Medvedev.
Sambata a fost declarata o "zi a linistii", in care nu s-a facut campanie electorala, pentru ca alegatorii sa isi faca o parere clara despre cei patru candidati. Cu toate aceste, decizia alegatorilor nu a fost una grea din moment ce Medvedev a fost "promovat" agresiv in detrimentul adversarilor sai.
Gratie sprijinului de care se bucura din partea presedintelui tarii Vladimir Putin, Medvedev se bucura de 70% din intentiile de vot. In fata lui, adversarii sai tindeau sa nu aiba nicio sansa. Conform acelorasi sondaje, comunistul Ghenadi Ziuganov este creditat cu 9 - 16% din voturi, ultranationalistul Vladimir Jirinovski cu 7 - 14 procente si Andrei Bogdanov, candidat independent, era asteptat sa obtina doar 1% din voturi.
Vladimir Putin, foarte popular in tara gratie cresterii economice mari pe care a cunoscut-o Federatia Rusa in timpul mandatelor sale, nu a putut candida pentru a treia oara la presedintie, intrucat acest lucru este interzis de Constitutie.
Cel mai sigur scenariu dupa retragerea lui Putin din fruntea tarii este ca acesta sa preia fotoliul de prim-ministru, dupa cum a anuntat in diferite randuri. Acest lucru face parte din planul lui Putin de a ramane la conducerea Rusiei, cei mai multi analisti declarand in nenumarate randuri ca adevarata putere a tarii va fi detinuta de fapt de acesta.
Opozitia a denuntat alegerile, pe care le-a numit "o farsa", spunand ca prin controlul mass-media, competitia electorala a fost una inegala. Medvedev este favorit in sondaje, el neparticipand la niciun interviu sau vreo dezbatere televizata.
Garry Kasparov, liderul opozitiei din Rusia, a declarat ca sustinerea populatiei pentru Putin si aliatii sai nu a fost intotdeauna evident. "Putin nu a sustinut niciodata alegerile libere si corecte, iar cand era vorba despre punctajele sale mari, acestea erau umflate de institutiile de sondaje pro-Kremlin", a declarat Kasparov.
Chiar si directorul Comisiei Centrale Electorale Vladimir Surov a admis ca aceasta campanie electorala este "corecta, dar inegala", spunand ca Medvedev ar fi trebuit sa apara mai mult la televizor din cauza rolului sau de prim-vicepremier al tarii.
Alegerile de ieri au fost boicotate de OSCE (Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa), care a decis sa nu mai trimita observatori la scrutin din cauza limitarilor impuse de Rusia. In jur de 300 de observatori straini erau asteptati sa monitorizeze scrutinul, acestia venind din partea Consiliului Europei si a tarilor vecine cu Rusia.
Peste 45.000 de politisti au fost mobilizati pentru a supraveghea scrutinul. Analistii au apreciat ca presedintia doreste sa asigure o victorie a lui Medvedev cu cel putin 70% din voturi.
Conform corespondentilor BBC la Moscova, atmosfera din randul alegatorilor a fost una de apatie, ei nefiind entusiazmati sa vina la vot pur si simplu din cauza ca rezultatul alegerilor era deja cunoscut. Ieri pana la ora 14.00 (ora Moscovei) se prezentasera la vot 48% din rusii cu drept de vot, depasind prezenta inregistrata la alegerile parlamentare din decembrie si scrutinul prezidential din 2004.
Prezenta la vot a fost estimata la 65-70 de procente, insa criticii au sustinut ca asupra alegatorilor, in special a celor care lucreaza in companii de stat, au fost exercitate presiuni pentru a se prezenta la vot.

Dmitri Medvedev

In varsta de 42 de ani, Dmitri Medvedev este prim-vicepremier al Rusiei si presedintele gigantului grup petrolier Gazprom.
Medvedev s-a nascut pe 14 septembrie 1965, la Leningrad (actualul Sankt Petersburg), orasul natal al presedintelui Vladimir Putin. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de stat din Leningrad in anul 1987, iar in 1990 a obtinut un doctorat in drept privat la aceeasi universitate.
Intre anii 1991-1999 a fost conferentiar la Universitatea din Sankt Petersburg, combinand din 1991 pana-n 1996 munca de de la universitate cu cea de expert la Comitetul de relatii externe al Primariei din Sankt Petersburg, condus atunci de Vladimir Putin.
In noiembrie 1993, Medvedev a devenit director la Departamentul de afaceri legale din cadrul Ilim Pulp Enterprise, o companie de cherestea din Sankt Petersburg. In 1998 a fost ales membru in Consiliul director al Bratsky LPK (o firma de reciclare a hartiei).
In noiembrie 1999 s-a mutat la Moscova unde a devenit sef al administratiei guvernului. In acelasi an devine adjunct al sefului administratiei prezidentiale.
In timpul alegerilor din 2000, a devenit un apropiat al lui Vladimir Putin si a fost numit prim adjunct al sefului administratiei prezidentiale. Din 2000 a devenit unul dintre sefii Gazprom, iar un an mai tarziu l-a inlocuit pe Alexander Volosin si a devenit sef al administratiei prezidentiale.
Din noiembrie 2005 a fost numit prim-vicepremier, ocupandu-se de programele sociale. Este casatorit si are un fiu in varsta de 11 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO