Politică externă

Dosarul anti-Saddam: mai mult informatii decat probe

04.02.2003, 00:00 12

Un ofiter din garda de corp a lui Saddam Hussein, care a dezertat in Occident, a furnizat informatii referitoare la arsenalul secret al liderului irakian, confirmand acuzatiile aduse de presedintele Bush lui Saddam, a relatat publicatia Sunday Herald Sun. Abu Hamdi Mahmud a pus la dispozitia serviciilor israeliene de informatii (Mossad) o lista a unor amplasamente pe care inspectorii ONU nu le-au vizitat. Printre acestea figureaza o fabrica subterana de arme chimice, situata la extremitatea sudica a peninsulei Jadray, in Bagdad; o alta fabrica unde sunt asamblate rachete de tip SCUD, langa Ramadi, care ar folosi componente furnizate de Coreea de Nord. De asemenea, el a mentionat doua buncare subterane in desertul din vestul Irakului, in care s-ar afla arme biologice.
Dezvaluirile lui Mahmud vin intr-un moment in care lumea intreaga se pregateste pentru reuniunea Consiliului de Securitate de maine, 5 februarie, cand va fi practic decisa soarta razboiului. Secretarul de stat american, Colin Powell, va prezenta dovezile americane privind programele de inarmare irakiene. Seful diplomatiei americane va dispune insa "mai mult informatii, decat de probe",  a afirmat un oficial american, citat de cotidianul egiptean Al-Ahram. Dosarul este subtire si, in plus, CIA si FBI sunt in dezacord cu Casa Alba asupra pretinselor legaturi dintre regimul irakian si reteaua terorista al-Qaida, adauga ieri cotidianul The New York Times.
Premierul spaniol, Jose Maria Aznar, a acuzat la randul sau Irakul, spunand ca tara sa dispune de suficiente informatii pentru a afirma ca Saddam Hussein reprezinta o "amenintare" la adresa pacii si a securitatii. El nu a precizat natura dovezilor de care dispune Spania, dar a reiterat ideea conform careia ca Germania si Franta nu reprezinta pozitia tuturor statelor europene. Liderul spaniol s-a declarat de asemenea in favoarea unei noi rezolutii ONU, care sa aprobe o eventuala actiune miltiara impotriva Irakului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO