Politică externă

Economia nemtilor incepe sa vada luminita de la capatul tunelului, dar convalescenta e lunga si dificila

Economia nemtilor incepe sa vada luminita de la capatul tunelului, dar convalescenta e lunga si dificila
24.09.2009, 18:46 21

Germania spera sa iasa din criza in 2010, cand se asteapta la ocrestere economica de 1,5%, in conditiile in care anul acesta seasteapta la o scadere de 6%. "Chiar vedem luminita de la capatultunelului si sunt din ce in ce mai multe semne ca economia isi revine", a declarat BerndScheifele, director al HeidelbergCement, citat de Bloomberg.

Cea mai mare economie a Uniunii Europene si cel mai mareexportator din lume (cu exporturi de aproape 1.000 mld. euro in2008), Germania a fost afectata grav de criza. Invatata cu ocrestere medie de 2%, scaderea de 6% a insemnat un dus extrem derece.

Indicele care masoara increderea mediului de business in actualaguvernare a crescut totusi la 91%, cu aproape un procent fata deluna august. Aceasta este cea mai mare cota de incredere din acestan, relateaza Bloomberg. Actuala coalitie de guvernare (SPD-CDU),care a aprobat un plan de aproape 85 mld. euro pentru refacereaeconomiei, potrivit Bloomberg, are toate sansele sa ramana laputere inca patru ani de zile in urma alegerilor de duminica.Ajunsi in fruntea Germaniei in 2005, coalitia formata din UniuneaCrestin-Democrata si Partidul Social-Democrat a reusit sadiminueze, in cei patru ani de guvernare, cu aproape 3 procenterata somajului de 10,6% lasata de fosta guvernare de stanga a luiGerhard Schroeder.

Actualul cancelar german Angela Merkel chiar a numit guvernareapredecesorului sau un dezastru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO