Politică externă

Europenii au iesit la vanatoare de avioane CIA

18.11.2005, 19:27 13

Pentru ca Romania a fost inca de la inceput implicata in scandalul avioanelor CIA, fiind indicata drept posibila locatie a unor centre secrete de detentie, atat presedintele Basescu, cat si si ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu au fost pusi in postura de a trebui sa dea explicatii opiniei publice internationale si forurilor continentale.

Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat Euronews, ca nu exista astfel de centre in Romania si ca exista disponibilitatea de a pune la dispozitia presei sau a specialistilor bazele de la Mihail Kogalniceanu si Timisoara pentru a se convinge ca acestea nu sunt si nu au fost folosite de catre CIA drept centre de detentie.

La randul sau, Mihai Razvan Ungureanu a spus ca acuzatiile vehiculate de organizatia nongu-vernamentala Human Rights Watch (HRW) nu se bazeaza pe fapte ce pot fi verificate in teren, in cadrul unui discurs sutinut in fata Consiliului Europei de la Strasbourg cu ocazia preluarii de catre Romania a presedintiei acestei institutii pentru o perioada de sase luni.

Scandalul presupuselor avioane CIA care ar fi transportat suspecti teroristi catre centre secrete de detentie, unde, asa cum a afirmat organizatia HRW, erau folosite modalitati brutale de ancheta, cuprinde tot mai multe state europene. Dupa dezvaluirile presei, autoritatile din Germania, Suedia, Spania, Portugalia, Norvegia, Italia, Ungaria, Romania si Polonia au anuntat des-chiderea de anchete oficiale in aceasta chestiune.

Scopul acestor investigatii este de a determina daca serviciile secrete americane au folosit aeroporturile civile si bazele militare din aceste tari pentru a transfera suspecti teroristi in conditii care violeaza legislatia locala si normele internationale.

Daca toate informatiile scoase la iveala de presa s-ar dovedi adevarate, ar insemna ca avioanele CIA au efectuat sute de zboruri in ultimii trei ani, acoperind zeci, daca nu sute de mii, de kilometri de-a lungul si de-a latul continentului.

In Spania, mai multi ministri ai cabinetului Zapatero au fost chemati in fata Parlamentului pentru a da explicatii in legatura cu informatiile potrivit carora avioane apartinand CIA ar fi folosit de mai multe ori aeroportul de la Palma de Mallorca. In plus, oficialii spanioli au avut discutii lamuritoare pe aceasta tema si cu responsabili ai administratiei de la Washington.

In toate statele nordice au aparut informatii despre prezenta unor avioane CIA pe aeroporturile din zona. Aceste dezvaluiri sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat doua din tarile nordice - Suedia si Finlanda - sunt state neutre ce nu fac parte din Organizatia Nord-Atlantica. Guvernul norvegian l-a convocat pe ambasadorul american la Oslo pentru a da explicatii in legatura cu aterizarea unui avion, presupus a fi al CIA, pe 20 iulie anul acesta, care, potrivit presei norvegiene, ar fi transportat mai muti detinuti islamisti.

In Suedia, agentia de presa locala TT sustine ca cel putin doua "avioane inchisoare" ale serviciilor secrete americane au facut escale in 2002 si, respectiv, 2005. Unul din aceste avioane s-ar fi deplasat de mai multe ori la Guantanamo. Autoritatile de la Stockholm au cerut conducatorilor aviatiei civile "o informare completa in aceasta chestiune".

Informatii despre prezenta avioanelor secrete ale CIA au fost vehiculate si in presa din Portugalia, insa guvernul acestei tari a precizat ca deocamdata "nu dispune de elemente care sa sustina" aceste dezvaluiri.

Saptamanalul portughez Focus a prezentat mai multe fotografii cu numerele de inmatriculare ale unor avioane presupuse a apartine CIA care au facut escale pe aeroporturile din Porto si Tires (in apropierea Lisabonei).

Mai mult, acest scandal pare sa fi cuprins si statele din afara Europei. In Maroc, un saptamanal local a afirmat, citand un fost agent al serviciilor secrete marocane, ca aceasta tara a participat direct la un program CIA ce permitea tortura si ca avioane inchiriate de agentia americana au efectuat cel putin zece deplasari in Maroc, in perioada decembrie 2002 - februarie 2005.

Alte state europene au anuntat deschiderea de anchete in legatura cu presupuse abuzuri comise de CIA pe teritoriul lor. In Italia, procurorii au inaintat cereri oficiale de extradare pentru 22 de cetateni americani presupusi a fi agenti CIA care au participat la rapirea unui cleric musulman radical din Milano si apoi la transportarea lui in Egipt in anul 2003.

De asemenea, un procuror german a anuntat deschiderea unei anchete privitoare la disparitia unui cetatean german in timpul unei vacante in Macedonia, care ar fi fost ulterior transportat de catre CIA intr-o inchisoare din Afganistan.

Si institutiile europene s-au sesizat in privinta inchisorilor secrete ale CIA, Parlamentul European solicitand Comisiei sa declanseze o ancheta pe aceasta tema.

Comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a anuntat insa ca aceasta nu este de competenta Comisiei. De asemenea, Consiliul Europei, orga-nizatie preocupata indeosebi de protejarea drepturilor omului, a cerut tuturor statelor membre sa coopereze pe deplin cu ancheta declansata in aceasta privinta. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO