Politică externă

Extrema dreapta din Belgia a fost scoasa in afara legii

11.11.2004, 00:00 23

Partidul belgian de extrema dreapta Vlaams Blok a fost scos in afara legii de instanta suprema din aceasta tara, formatiunea flamanda fiind considerata rasista si discrimnatorie.
Partidul Vlamaas este nevoit sa se autodesfiinteze, dar se poate reconstitui sub o alta titulatura. Curtea Suprema de Justitie din Belgia a stabilit ca formatiunea flamanda nu mai poate beneficia de finantare de la bugetul de stat iar oricine va lucra pentru organizatia politica risca sa fie acuzat de ofensa.
Vlaams Block este sustinut de un sfert din populatia flamanda a Belgiei, cea care vorbeste un dialect olandez si care este asezata in partea de nord a tarii - diferita de sudul francofon. Acesasta formatiune pledeaza pentru independenta Flandrei si alungarea emigrantilor, mai ales a celor neeuropeni, iar dintre acestia, cu precadere a musulmanilor.
Popularitatea Vlaams Block a crescut constant in ultimul dceniu. Potrivit BBC, in 1991 avea 10,4% din voturi, in 1995, 12,3%, pentru ca in 1999 sa creasca la 15,4% si acum doi ani sa se bucure de sprijinul la vot a 18% din populatia flamanda. La alegerile regionale din acest an, partidul nationalist a adunat cu 250.000 de voturi in plus, ajungand la un scor electoral de 25%. Nu a intrat la guvernare pentru ca un pact al partidelor de centru belgiene au instaurat asa-numitul "cordon sanitar", care si-a propus sa izoleze formatiunea. Cei mai multi observatori sunt de parere ca tocmai cordonul sanitar ii aduce mai multe voturi blocului nationalist. Sentimentul flamanzilor, mai ales al celor care formeaza clasa de mijloc (numeroasa) este ca sudul francofon este sustinut prin subventii de la stat, o proportie considerabila venind chiar din nordul tarii. De asemenea, flamanzii nationalisti sunt de parere ca s-au adunat prea multi emigranti in aceasta tara.
Liderul Vlaams Block, Filip Dewinter, sustine ca unul dintre scopurile formatiunii sale este sa afirme si sa conserve identitatea flamanda, independenta Flandrei si alungarea emigrantilor. El propovaduieste superioritatea civilizatiei crestine fata de cea musulmana. In ultimul timp a mai dat putin inapoi, spunand ca nu vrea expulzarea tuturor emigrantilor, ci doar a acelora care nu se adapteaza culturii crestine. Despre cine ar fi vorba? De pilda, spune el, despre o femeie care poarta val islamic, un semn pentru el al inadaptarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO