Politică externă

Extrema-dreapta vrea un bloc puternic in Parlamentul European

03.06.2004, 00:00 12

La alegerile de saptamana viitoare pentru Parlamentul European lupta se va da intre formatiunile de centru-dreapta si cele social-democrate. Extrema-dreapta pare sa fie si ea bine reprezentata in acest for, intentionand sa construiasca un bloc puternic.
Extremismul de dreapta va fi o voce mai puternica decat pana acum, si asta pentru ca in noile tari membre ale UE exista destul de multe formatiuni care se revendica de la radicalismul dreptei, care. toate, au sanse sa patrunda in forul pan-european.
Problema este ca discursul acestora este similar cu cel al unui alt curent, tot mai frecvent intalnit pe traseul european - este vorba despre eurosceptici. Jean Marie Le Pen, liderul dreptei extremiste din Franta si unul dintre cei mai temuti politicieni europeni, a intuit asemanarea de discurs dintre cele doua platforme. Astfel, a ajuns sa faca un apel la extremisti si la eurosceptici sa formeze un bloc puternic cand se vor regasi in cadrul noului Parlament European.
Partidele de extrema dreapta sunt cele mai "vocale" voci, dupa cum observa cei de la BBC, care critica puterea superstatala care i se va acorda Europei unite odata cu adoptarea noii Constitutii.
Discursul traditional xenofob al acestor formatiuni, care, in ultimii ani s-a intors si impotriva emigrantilor, in sensul de a fi evacuati din tarile mai bogate ale UE, a fost oarecum temperat de ultimele masuri pe care le-au luat guvernele la putere din partea de vest a Europei. Este vorba despre recentele masuri care aveau ca scop limitarea migratiei preconizate odata cu extinderea de la 1 mai a.c. dinspre estul europei spre vest. Aici sunt de amintit deciziile Marii Britanii, Olandei, Germaniei, Italiei de a stapani tendinta de emigrare. Asa s-a mai potolit apetenta care crescuse in ultimii patru ani a votantilor din Franta, Olanda  si Austria, de pilda, pentru extrema-dreapta, care ajunsese sa se apropie foarte mult, la alegeri, de putere.
In Europa Centrala si de Est, intre tarile care au formatiuni radicale, problema se pune in alti termeni - aici se vorbeste despre xenofobie imbracand alte haine. Este vorba despre discriminarile la care apeleaza extremistii din Slovacia, Polonia sau Ungaria impotriva minoritarilor din tarile lor, tiganii fiind cei mai napastuiti.
Cum astfel de mesaje nu prea mai au cautare in sanul votantilor, dreapta radicala s-a orientat spre nevoia de pastrare a identitatii nationale, spre respingerea ideii de federalism pe teritoriul Uniunii Europene.
Euroscepticii, care nu sunt neaparat radicalii de dreapta, critica aceleasi lucruri. Asa ca aceia care se opun din Suedia la adoptarea monedei comune, euro, din Marea Britanie, la adoptarea unei Constitutii care sa se extinda si asupra tarii lor, si-au dat mana.
Intre reprezentantii acestor curente se numara, din Cehia, Vaclav Klaus, cel care a deplans pierderea suveranitatii tarii sale odata cu accederea in UE. Din Polonia, este Liga familiilor poloneze, care s-a opus aderarii acestei tari la UE. In Franta este  Jean Marie Le Pen, iar in Austria, Joerg Haider.
Cu toate acestea, toate sondajele de opinie dau drepot castigatoare ale alegerilor de saptamana  viitoare partidele de centru-dreapta in multe dintre tarile europene, chiar si acolo unde stanga este la guvernare - ar fi cazul Spaniei, al Germaniei sau al Marii Britanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO