Politică externă

Fidel Castro este "innobilat" de presa cubaneza drept Don Quihote modern

13.08.2003, 00:00 16

Unul dintre cei mai longevivi lideri politici, presedintele Cubei, Fidel Castro, va implini astazi 77 de ani, aproape jumatate din viata petrecandu-si-o ca lider maximo al puterii de la Havana.
Seful statului cubanez va fi sarbatorit astazi cu ceremonii oficiale grandioase, pentru care el a avut intotdeauna slabiciune. La fel ca si anii precedenti, de ziua lui, Fidel Castro va deschide o scoala noua si va inmana diplome unei noi generatii de medici. Nascut la 13 august 1926 intr-o provincie din estul Cubei, Fidel Castro este astazi unul dintre putinii lideri politici comunisti care si-au conservat puterea. #leadend#Cu barba si parul carunt, presedintele cubanez acuza trecerea anilor, dar starea sanatatii lui este un subiect tabu in Cuba.
"Suntem un stat socialist si vom continua sa fim socialisti. In ciuda obstacolelor colosale noi suntem pe cale sa construim o societe noua, mai umana, cu mai multa experinta, entuziasm si vigoare", a spus Fidel Castro. Dar, analistii politici considera ca aceasta societate ideala, la care presedintele cubanez face referire, este departe de realitate si de revendicarile populatiei cubaneze, care, dupa 40 de ani de comunism, isi cere drepturile fundamentale. Criza prelungita, penuria de alimente si limitarea libertatilor individuale nu sunt decat cateva din problemele revolutiei cubaneze.
In domeniul economic, embargoul impus de SUA a dus la o birocratie rigida in Cuba, la diminuarea turismului, caderea cursului international al zaharului si nichelului - principalele produse pe care le exporta Cuba. Liderul disidentei cubaneze, Elizardo Sanchez a declarat ca regimul Fidel Castro "tinde sa se substituie realitatii adoptand o viziune care da de banuit schizofrenia politica". "Este un obstacol enorm in calea reformei", a conchis Sanchez. De altfel, presedintele cubanez are de infruntat si pozitia ostila a comunitatii internationale. Desi Castro sustine ca in Cuba nu exista un cult al personalitatii, ziarele cubaneze se intrec in a-i face urari: ii transmit sanatate, viata lunga, ii venereaza gloria si "optimismul incomensurabil" si il numesc "Don Quihotte modern".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO