• Leu / EUR4.9560
  • Leu / GBP5.7745
  • Leu / USD4.6047
Politică externă

Filmul evenimentelor. Anunţul a fost făcut de preşedintele Barack Obama

Filmul evenimentelor. Anunţul a fost făcut de preşedintele Barack Obama

Filmul evenimentelor. Anunţul a fost făcut de preşedintele Barack Obama

Autor: Livadariu Andreea

02.05.2011, 23:34 254

Osama bin Laden, liderul organi­za­ţiei teroriste Al-Qaeda şi"creierul" sân­ge­rosului atac terorist din 11 sep­tembrie 2001 afost împuşcat la sfârşitul săptămânii trecute de trupe americane,după ce mai bine de un deceniu a fost urmărit în ceea ce s-a numit"războiul îm­potriva terorismului", timp în care pentru capturareasa a fost oferită o recompensă de 25 de milioane de dolari.

Preşedintele american Barack Oba­ma a anunţat duminică searala ora 10.40 (5.40 dimineaţa, ora României) că Osama bin Laden,responsabil pentru moar­tea a 3.000 de persoane în atenta­te­le din11 septembrie 2001, a fost ucis în Pakistan în urma unei operaţiunia for­ţelor americane, scrie The Wall Street Journal. "Dreptatea afost făcută", a spus preşedintele american în discursul de la CasaAlbă. "Statele Unite au con­dus o operaţiune, în urma căreia a fostucis Osama bin Laden, liderul Al-Qaeda şi teroristul responsabil demoar­tea a mii de bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi."

Potrivit lui Obama, cel mai "vânat terorist" a fost ucis într-ooperaţiune de comando în oraşul Abbottabad, situat la aproximativ50 de kilometri de capitala Pakistanului Islamabad. Raidul forţelorarmate americane a avut loc în baza unor informaţii sigure cuprivire la locaţia în care s-a aflat temutul terorist şi pentru căacesta a opus re­zis­tenţă, a fost ucis îm­preună cu alte patrupersoa­ne, potrivit AFP.

În vederea cap­turării, Barack Oba­ma a con­dus cinci şe­din­ţeale Con­siliului Naţional de Securi­tate (NSC) pe tema urmăririilui bin Laden şi a dat or­di­nul de atacare a clădirii în care seafla acesta încă din di­mineaţa zilei de 29 apri­lie (vineri),rela­tează CBS în pagina elec­tro­nică. Niciun ame­rican nu a fostrănit în ope­ra­ţiunea care a fost rezultatul unei "munci defurnică" a ser­viciilor de infor­ma­ţii, după cum s-a ex­primatpreşe­din­tele ame­rican în discursul său.

Imediat după anunţul de la Casa Albă, oficialii din Pakistan auconfirmat că Osama bin Laden a fost ucis în cursul uneiope­ra­ţiuni des­făşurate "di­rect" de forţele ame­ri­cane pete­ri­toriul pa­kistanez, con­form anga­ja­men­tului Washingtonuluide a-l ucide sau captura oriunde în lume. Deşi ame­ricanii nu auinformat autorităţile pakis­ta­neze asupra operaţiunii planificate,un ofi­cial de rang înalt din cadrul ad­ministraţiei Obama a spuscă nu se poate pune problema în­căl­cării suveranităţiipakistaneze, deoarece SUA au avut "obli­gaţia legală şi morală de aacţiona".

Anunţul morţii lui bin Laden a fost salutat de comunitateainterna­ţio­nală, într-o manieră în care capitalele ţăriloroccidentale par să accepte că meritele în victoria împotrivaAl-Qaeda aparţin întru totul Statelor Unite, deşi în războiul dinAfganistan au fost implicate mai mul­te ţări, printre care MareaBrita­nie, Spa­nia, Italia şi Franţa. Preşedintele francez, NicolasSarkozy a salutat "tena­cita­tea Statelor Unite", afirmând cămoar­tea lui bin Laden este "un eveni­ment major în lupta mondialăîmpotriva terorismului" dar deşi "flagelul teroris­mului a suferitun eşec istoric, acesta nu este sfârşitul Al-Qaeda. În Italia şefuldiplomaţiei Franco Frattini, a apreciat că moartea lui bin Ladenreprezintă "o victorie a binelui împotriva răului, a dreptăţiiîmpotriva cru­zimii" şi a salutat "hotărârea Statelor Unite înurmărirea celui responsabil pen­tru cel mai tragic evenimentpetrecut de la începutul secolului".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9560
Diferență: 0,0343
Ieri: 4.9543
Azi: 4.6047
Diferență: -0,2902
Ieri: 4.6181
Azi: 5.7745
Diferență: 0,3476
Ieri: 5.7545
Azi: 5.1085
Diferență: 0,6423
Ieri: 5.0759