Osama bin Laden, liderul organizaţiei teroriste Al-Qaeda şi"creierul" sângerosului atac terorist din 11 septembrie 2001 afost împuşcat la sfârşitul săptămânii trecute de trupe americane,după ce mai bine de un deceniu a fost urmărit în ceea ce s-a numit"războiul împotriva terorismului", timp în care pentru capturareasa a fost oferită o recompensă de 25 de milioane de dolari.
Potrivit lui Obama, cel mai "vânat terorist" a fost ucis într-ooperaţiune de comando în oraşul Abbottabad, situat la aproximativ50 de kilometri de capitala Pakistanului Islamabad. Raidul forţelorarmate americane a avut loc în baza unor informaţii sigure cuprivire la locaţia în care s-a aflat temutul terorist şi pentru căacesta a opus rezistenţă, a fost ucis împreună cu alte patrupersoane, potrivit AFP.
În vederea capturării, Barack Obama a condus cinci şedinţeale Consiliului Naţional de Securitate (NSC) pe tema urmăririilui bin Laden şi a dat ordinul de atacare a clădirii în care seafla acesta încă din dimineaţa zilei de 29 aprilie (vineri),relatează CBS în pagina electronică. Niciun american nu a fostrănit în operaţiunea care a fost rezultatul unei "munci defurnică" a serviciilor de informaţii, după cum s-a exprimatpreşedintele american în discursul său.
Imediat după anunţul de la Casa Albă, oficialii din Pakistan auconfirmat că Osama bin Laden a fost ucis în cursul uneioperaţiuni desfăşurate "direct" de forţele americane peteritoriul pakistanez, conform angajamentului Washingtonuluide a-l ucide sau captura oriunde în lume. Deşi americanii nu auinformat autorităţile pakistaneze asupra operaţiunii planificate,un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Obama a spuscă nu se poate pune problema încălcării suveranităţiipakistaneze, deoarece SUA au avut "obligaţia legală şi morală de aacţiona".
Anunţul morţii lui bin Laden a fost salutat de comunitateainternaţională, într-o manieră în care capitalele ţăriloroccidentale par să accepte că meritele în victoria împotrivaAl-Qaeda aparţin întru totul Statelor Unite, deşi în războiul dinAfganistan au fost implicate mai multe ţări, printre care MareaBritanie, Spania, Italia şi Franţa. Preşedintele francez, NicolasSarkozy a salutat "tenacitatea Statelor Unite", afirmând cămoartea lui bin Laden este "un eveniment major în lupta mondialăîmpotriva terorismului" dar deşi "flagelul terorismului a suferitun eşec istoric, acesta nu este sfârşitul Al-Qaeda. În Italia şefuldiplomaţiei Franco Frattini, a apreciat că moartea lui bin Ladenreprezintă "o victorie a binelui împotriva răului, a dreptăţiiîmpotriva cruzimii" şi a salutat "hotărârea Statelor Unite înurmărirea celui responsabil pentru cel mai tragic evenimentpetrecut de la începutul secolului".