Politică externă

Filmul evenimentelor. Anunţul a fost făcut de preşedintele Barack Obama

1 mai 2011 La 5.40 ora României, preşedintele american Barack Obama a anunţat într-un discurs ţinut la Casa Albă că operaţiunea militarilor americani împotriva liderului terorist Osama ben Laden s-a încheiat cu succes

Filmul evenimentelor. Anunţul a fost făcut de preşedintele Barack Obama

Autor: Livadariu Andreea

02.05.2011, 23:34 257

Osama bin Laden, liderul organi­za­ţiei teroriste Al-Qaeda şi"creierul" sân­ge­rosului atac terorist din 11 sep­tembrie 2001 afost împuşcat la sfârşitul săptămânii trecute de trupe americane,după ce mai bine de un deceniu a fost urmărit în ceea ce s-a numit"războiul îm­potriva terorismului", timp în care pentru capturareasa a fost oferită o recompensă de 25 de milioane de dolari.

Preşedintele american Barack Oba­ma a anunţat duminică searala ora 10.40 (5.40 dimineaţa, ora României) că Osama bin Laden,responsabil pentru moar­tea a 3.000 de persoane în atenta­te­le din11 septembrie 2001, a fost ucis în Pakistan în urma unei operaţiunia for­ţelor americane, scrie The Wall Street Journal. "Dreptatea afost făcută", a spus preşedintele american în discursul de la CasaAlbă. "Statele Unite au con­dus o operaţiune, în urma căreia a fostucis Osama bin Laden, liderul Al-Qaeda şi teroristul responsabil demoar­tea a mii de bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi."

Potrivit lui Obama, cel mai "vânat terorist" a fost ucis într-ooperaţiune de comando în oraşul Abbottabad, situat la aproximativ50 de kilometri de capitala Pakistanului Islamabad. Raidul forţelorarmate americane a avut loc în baza unor informaţii sigure cuprivire la locaţia în care s-a aflat temutul terorist şi pentru căacesta a opus re­zis­tenţă, a fost ucis îm­preună cu alte patrupersoa­ne, potrivit AFP.

În vederea cap­turării, Barack Oba­ma a con­dus cinci şe­din­ţeale Con­siliului Naţional de Securi­tate (NSC) pe tema urmăririilui bin Laden şi a dat or­di­nul de atacare a clădirii în care seafla acesta încă din di­mineaţa zilei de 29 apri­lie (vineri),rela­tează CBS în pagina elec­tro­nică. Niciun ame­rican nu a fostrănit în ope­ra­ţiunea care a fost rezultatul unei "munci defurnică" a ser­viciilor de infor­ma­ţii, după cum s-a ex­primatpreşe­din­tele ame­rican în discursul său.

Imediat după anunţul de la Casa Albă, oficialii din Pakistan auconfirmat că Osama bin Laden a fost ucis în cursul uneiope­ra­ţiuni des­făşurate "di­rect" de forţele ame­ri­cane pete­ri­toriul pa­kistanez, con­form anga­ja­men­tului Washingtonuluide a-l ucide sau captura oriunde în lume. Deşi ame­ricanii nu auinformat autorităţile pakis­ta­neze asupra operaţiunii planificate,un ofi­cial de rang înalt din cadrul ad­ministraţiei Obama a spuscă nu se poate pune problema în­căl­cării suveranităţiipakistaneze, deoarece SUA au avut "obli­gaţia legală şi morală de aacţiona".

Anunţul morţii lui bin Laden a fost salutat de comunitateainterna­ţio­nală, într-o manieră în care capitalele ţăriloroccidentale par să accepte că meritele în victoria împotrivaAl-Qaeda aparţin întru totul Statelor Unite, deşi în războiul dinAfganistan au fost implicate mai mul­te ţări, printre care MareaBrita­nie, Spa­nia, Italia şi Franţa. Preşedintele francez, NicolasSarkozy a salutat "tena­cita­tea Statelor Unite", afirmând cămoar­tea lui bin Laden este "un eveni­ment major în lupta mondialăîmpotriva terorismului" dar deşi "flagelul teroris­mului a suferitun eşec istoric, acesta nu este sfârşitul Al-Qaeda. În Italia şefuldiplomaţiei Franco Frattini, a apreciat că moartea lui bin Ladenreprezintă "o victorie a binelui împotriva răului, a dreptăţiiîmpotriva cru­zimii" şi a salutat "hotărârea Statelor Unite înurmărirea celui responsabil pen­tru cel mai tragic evenimentpetrecut de la începutul secolului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO