Politică externă

George W. Bush bulverseaza Orientul Mijlociu

16.04.2004, 00:00 12



Presedintele american Gheorghe W. Bush a dat unda verde pentru planul premierului Ariel Sharon de a-si retrage armata din Fasia Gaza, mentinand in acelasi timp prezenta israeliana in Cisiordania, pe termen neprecizat. Schimband cu 180 de grade politica pe care SUA au sustinut-o ani in sir, aceea a echilibrului intre parti (cel putin de ochii lumii), Bush a imbratisat in totalitate politica Israelului in zona, ceea ce a provocat consternare in randul palestinienilor si mult scepticisn in UE.



Doua au fost subiectele delicate atacate de Bush in cursul unei conferinte comune, la Washington, cu Ariel Sharon, venit sa ceara sprijin pentru planul sau: trasarea frontierelor si prezenta palestiniana in teritoriile israeliene. Potrivit liderului de la Casa Alba, ar fi "nerealist" ca palestinienii sa ceara in timpul negocierilor revenirea completa la frontierele din 1949 (anul independentei Israelului). Bush a spus ca negocierile ar trebui sa plece de la granitele trasate dupa razboiul de sase zile din 1967. Acest lucru presupune ca viitorul stat pelestinian sa-si ia gandul de la Ierusalimul de Est, Peninsula Sinai, Inaltimile Golan si chiar Cisiordania si Gaza - cucerite de Israle dupa razboiul din 1967. Calificand planul lui Sharon - avansat in urma cu doua luni - drept "o initiativa istorica si curajoasa", Bush si-a dat practic acordul pentru mentinerea prezentei pe termen lung a armatei si coloniilor israeliene in Cisiodania. Bush a avansat si o alta ipoteza controversata. El a spus ca refugiatii palesinieni - plecati dupa ocupatia israeliena - nu pot pretinde sa se intoarca in teritoriile detinute acum de Israel. Ei ar trebui sa se instaleze in interiorul granitelor statului palestinian, dupa semnarea unui acord de pace. O singura concesie a facut Bush palestinienilor. El a spus ca zidul de securitate pe care Israelul in construieste in jurul teritoriilor palestiniene va fi vremelnic. In cursul conferintei de presa comune cu Sharon, Bush nu a facut nici o referire la foaia de parcurs - planul de pace pus la punct de ONU, UE, Rusia si SUA - care prevede crearea unui stat palestinian pana in 2005. Or, planul spune ca trasarea frontierelor va fi stabilita prin negocieri.



Palestininienii au reactionat violent, reprosandu-i presedintelui american a incalcat aceasta intelegere, antepronuntandu-se in aceasta problema delicata.



Comisia Europeana s-a distantat de politica lui Bush, afirmand, printr-un purtator de cuvant, ca UE nu va recunoaste nici o schimbare a frontierelor, daca aceasta nu este acceptata de partile in conflict. Presedintele Autoritatii Palstiniene Yasser Arafat a spus ca sustinerea neconditionata a lui Bush pentru Sharon inseamna sfarsitul procesului de pace. Primul ministru Ahmed Qorei a spus ca declaratiile lui Bush sunt "inacceptabile". "Nu presedintele SUA decide ce este realist sau nu", a afirmat Qorei, comentand afirmatia lui Bush pentru care revenirea la granitele din 1949 este un obiectiv "nerealist".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO