Politică externă

Georgia se pune rau cu Consiliul Europei

12.05.2004, 00:00 17

Georgia l-a expulzat pe trimisul special al Consiliului Europei la Tbilisi, Plamen Nikolov. Explicatia acestui gest a fost ca aceasta institutie a avut o pozitie neclara in timpul conflictului de saptamana trecuta cu regiunea Adjaria.
Nikolov a fost trimis acasa dupa ce a fost declarat persona non grta de catre guvernul georgian.  Autoritatile georgiene sustin ca in timpul conflictului cu Adjaria ar fi avut o pozitie foarte vaga. Georgienii ar fi asteptat de la Consiliul Europei sa intervina in timpul crizei si sa condamne regimul Abasidze. Vorbind in fata mai multor diplomati aflati in capitala Adjariei, Batumi, presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a declarat ca secretarul general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer, ar fi trebuit sa condamne incalcarile de lege ale administratiei lui Abasidze inca de la primele semne ale nereguli, petrecute la 1 mai, in timpul demonstratiilor de ziua muncii. Saakasvili nu s-a limitat la atat, la numit chiar "un birocrat ghiftuit" pe secretarul general al Consiliului Europei, care nu reprezinta ceea ce poate fi numit un adevarat european.
Consiliul Europei a reactionat destul de dur la aceste declaratii. Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Matias Yorsi,  a declarat, citat fiind de BBC, ca, dimpotriva, acest for pan european nu l-a sustinut niciodata pe presedintele Adjariei. Consiliul Europei, a mai spus Matias Yorsi, a incercat sa inlesneasca instituirea unei stari de acalmie in aceasta zona. In timpul acestor declaratii nu s-a pus insa problema excluderii georgiei din cadrul Consiliului Europei, asa cum nici autoritatile georgiene nu au pomenit de posibilitatea de a se retrage din cadrul acestei institutii.
Criza de la granita adjero-georgiana s-a stins relativ repede, dupa ce mii de membrii ai comunitatii adjere au cerut demisia presedintelui separatist, care fusese ales recent in functie, dar care se conservase la putere inca din epoca sovietica.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO