Politică externă

Germanii cauta o solutie pentru iesirea din criza provocata de respingerea constitutiei

23.03.2007, 19:52 12

Presedintia germana a UE incearca sa-i determine pe cei 26 de sefi de stat si de guvern ai Uniunii sa aprobe, duminica, - cand liderii UE vor sarbatori 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma care a pus bazele Uniunii - o declaratie care prevede gasirea unei solutii pentru iesirea din criza institutionala pana in 2009.
Cancelarul german Angela Merkel vrea ca oficialii europeni sa se angajeze ca vor identifica o rezolvare a crizei declansate de respingerea Constitutiei europene la referendumurile din Franta si Olanda.
Declaratia de la Berlin stipuleaza ca, la 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, UE se declara unita pentru a reinnoi fundamentul comun aflat la baza blocului comunitar pana la alegerile europene din 2009.
Termenul "Constitutie" nu figureaza in proiectul declaratiei distribuit ambasadorilor din 26 de state, insa oficialii europeni fac referire la "modelul social european.
Mai multe state, printre care si Cehia, au formulat obiectii fata de stabilirea unui termen limita pentru anul 2009, argumentand ca acesta este prematur, in timp ce Marea Britanie a criticat "modelul social european".
Berlinul intentioneaza sa propuna statelor membre, la Consiliul European din iunie, dupa alegerile din Franta, o foaie de parcurs, insotita de un proiect de solutie pentru iesirea din criza a Uniunii.
Cehia a acuzat presedintia germana a UE ca monopolizeaza dezbaterea pe tema declaratiei care marcheaza a 50-a aniversare a semnarii Tratatului de la Roma, document considerat de Berlin esential pentru revitalizarea procesului constitutional european. Intr-un comentariu publicat miercuri intr-un cotidian ceh, vicepremierul Alexandr Vondra a sugerat ca eforturile secrete ale cancelarului german Angela Merkel de a redacta declaratia nu reprezinta gesturi echitabile fata de celelalte state membre.
"Pana in prezent nu am primit textul si cand il vom primi, nu vom putea modifica nimic", a precizat Vondra, citat de cotidianul Pravo. "Acesta nu este un compromis, atunci cand cineva scrie ceva si restul spun da sau nu", a adaugat oficialul ceh.
Declaratia de la Berlin, care va fi prezentata duminica, in cursul summit-ului de la Berlin, reprezinta incercarea cancelarului german de a revitaliza procesul constitutional, dar criticii sustin ca este un document lipsit de acuratete.
Politicienii cehi sunt nemultumiti de faptul ca declaratia va fi semnata doar de Merkel, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, continutul documentului ramanand secret. Negociatorul delegat de Guvernul ceh pentru discutiile din jurul declaratiei, eurodeputatul Jan Zahradil, s-a deplasat, miercuri la Berlin pentru a exercita presiuni asupra oficialilor germani de a schimba cursul proiectului, potrivit unor surse comunitare.
Purtatorul de cuvant al Guvernului german, Ulrich Wilhelm, a respins criticile Guvernului ceh, precizand ca Zahradil a avut ocazia sa dezbata prevederile textului cu oficialii germani in timpul procesului de redactare a documentului.
"Merkel i-a informat pe liderii UE in legatura cu intentiile sale de a semna documentul in cursul unui dineu oferit la summit-ul UE de la Bruxelles", a declarat acesta. "Am incheiat redactarea textului si acum incercam sa primim aprobarea liderilor UE pana la sfarsitul saptamanii", a adaugat oficialul german.
Wilhelm a respins, de asemenea, criticile Turciei, nemultumita ca nu a fost invitata la summit-ul de la Berlin, precizand ca oficialii UE au decis anul trecut ca niciun stat candidat nu va participa la manifestarile prilejuite de aniversarea Tratatului de la Roma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO