Politică externă

Gordon Brown incearca disperat sa-si salveze pielea

23.09.2008, 20:47 12

Premierul britanic Gordon Brown era asteptat aseara sa sustina cel mai important discurs din cariera sa, considerat crucial pentru popularitatea Partidului Laburist, care se plaseaza in sondajele de opinie cu peste 20 de procente in urma Partidului Conservator din opozitie.

Potrivit apropiatilor sai, aflat la Congresul Partidului Laburist din Manchester, Brown ar fi urmat sa-si convinga colegii de partid ca el este persoana cea mai potrivita pentru a conduce tara in contextul actualei crize economice. In prezent, premierul se confrunta cu o rebeliune din partea unui numar mare de laburisti, care-i contesta autoritatea si il acuza pentru popularitatea scazuta a formatiunii politice.
Cel vazut drept posibil succesor al lui Brown este ministrul de externe David Miliband, in varsta de numai 43 de ani, considerat o stea in devenire in interiorul Partidului Laburist. Tinand un discurs cu o zi inainte de Brown, Miliband s-a abtinut de la a-l critica pe premier, dand asigurari ca laburistii ii pot infrange pe conservatori. 
Conform BBC, Miliband i-ar fi spus unui coleg ca nu a fortat nota pentru a nu fi acuzat de "neloialitate".
"Nu puteam sa merg mai departe. Ar fi fost un moment Hesseltine", ar fi spus ministrul de externe, amintind de Michael Hesseltine, care a complotat impotriva fostului premier conservator Margaret Thatcher.
Aflat la putere de 11 ani, Partidul Laburist parcurge una dintre cele mai grave crize din istoria sa. Conform unui sondaj al Ipsos-MORI dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, diferenta dintre conservatori si laburisti este de 28 de procente in favoarea primilor.
Brown a propus ieri o serie de masuri menite sa schimbe imaginea Guvernului laburist si sa recastige increderea alegatorilor. Printre propunerile sale se numara accesul gratuit al elevilor la internet. In prezent in Marea Britanie sunt aproape 1,5 milioane de elevi care nu au conexiune la internet.
De asemenea, premierul a mai promis ajutoare pentru cei care au in grija rude bolnave sau varstnice si asistenta sociala gratuita pentru copii de pana la doi ani.
Ce a mers insa rau in mandatul lui Brown?
Ales de fostul premier britanic Tony Blair drept succesorul sau in iunie 2007, Brown a trecut repede testul unora dintre cele mai mari inundatii din istoria Marii Britanii si a unei epidemii de febra aftoasa. Conform sondajelor de atunci, laburistii aveau cu 11% mai mult decat conservatorii in intentiile de vot. Brown a fost timp de zece ani ministrul economiei in cabinetul lui Blair.
Care a fost prima mare greseala a lui Brown? Decizia de a nu mai organiza alegeri anticipate, asa cum a promis, este considerata de analisti punctul de cotitura din mandatul lui Brown. Liderul din Downing Street
nr. 10 a decis sa nu-i mai cheme pe britanici la urne din cauza scaderii in sondajele de opinie si implicit a riscului de a nu castiga alegerile.
Liderul conservator, David Cameron, l-a acuzat atunci ca-i trateaza pe britanici drept "niste prosti".
De asemenea, primul-ministru nu a organizat un referendum in vederea adoptarii Tratatului de Reforma al UE, asa cum i-au cerut britanicii si opozitia. Mai mult, Brown a semnat Tratatul dupa ceremonia organizata pentru asta la Lisabona in decembrie 2007.
"Ghinionul" a continuat: dischete si CD-uri cu datele a milioane de britanici au fost pierdute in mai multe randuri, iar actuala criza financiara si falimentul bancii Northern Rock i-a alarmat pe britanici, comenteaza CNN.
Exista vreo salvare pentru Gordon Brown? Ministrii britanicii care-l sustin pe Brown incearca in prezent sa-i convinga pe laburisti "rebeli" sa-i mai dea o sansa premierului pana la alegerile europarlamentare din vara anului viitor, relateaza cotidianul britanic The Times in editia electronica de ieri. Acestia argumenteaza ca alegatorii nu-i vor ierta pe laburisti daca Brown va fi demis in aceste timpuri ecenomice tulburi si vor considera aceasta miscare drept un gest de egoism.
Conform publicatiei citate, Brown pregateste o remaniere guvernamentala, cel mai posibil pentru saptamana viitoare, pentru a-si reafirma autoritatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO