Politică externă

Grecia, sub un val de proteste si lupte de strada intre politie si extrema stanga

07.12.2008, 19:27 58

Sute de tineri au atacat ieri sediile bancilor si ale magazinelor din Atena, Salonic si mai multe orase in cadrul unor ample proteste violente izbucnite sambata dupa ce un adolescent in varsta de 15 ani a fost impuscat mortal de un politist intr-un cartier din centrul capitalei.
Grupuri de tineri mascati au atacat ieri dimineata politia cu pietre si bombe incendiare in fata Facultatii de Drept, iar fortele de ordine au ripostat folosind grenade lacrimogene. De asemenea, principalele universitati din capitala elena au fost ocupate de studenti in semn de protest.
Aproape 5.000 de persoane s-au adunat ieri in fata Muzeului National, in apropiere de cartierul Exarhia, unde a avut loc incidentul de sambata. In acelasi timp, la Salonic, cel putin zece banci si magazine au fost atacate cu cocteiluri Molotov, lansate de demonstrantii adunati pentru a protesta. Incidentul care a declansat protestele a avut loc sambata seara, in jurul orei 21.00, in cartierul Exarhia, aflat in apropierea marilor universitati din Atena.
Victima facea parte dintr-un grup de circa 30 de tineri, care au atacat cu pietre o masina in care se aflau doi politisti.
Unul dintre acestia a coborat din vehicul si a deschis focul in directia adolescentului, care a decedat apoi la spital. In urma izbucnirii protestelor, ministrul grec de interne, Prokopis Pavlopoulos, i-a oferit demisia premierului Kostas Karamanlis, care i-a refuzat-o insa.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO