Politică externă

Haosul politic de la Kiev, piatra de moara pentru iesirea din criza

Haosul politic de la Kiev, piatra de moara pentru iesirea din criza
09.09.2009, 17:48 23

"Toata lumea spune ceva diferit: guvernul, presedintele siopozitia. Cand nu exista un consens asupra politicilor care sascoata tara din criza, nu exista incredere in moneda nationala", adeclarat Ceyla Pazarbasioglu, seful misiunii FMI in Ucraina.

Disputa dintre premierul Iulia Timosenko si presedintele ViktorIuscenko din ce in ce mai acuta afecteaza economia Ucrainei, care aapelat la Fondul Monetar International (FMI) si a primit un ajutorde 16,4 miliarde de dolari. Economia este tema cheie a campanieielectorale.

Banii de la FMI nu mai vin

Ucraina a primit pana in prezent 11 miliarde de dolari, iarprobabilitatea ca restul sumei de bani sa vina de la FMI este putinprobabila, avand in vedere ca tara nu a indeplinit conditiilecerute de Fond, a anuntat un consilier al presedinteluiIuscenko.

"Nu cred ca FMI ne va mai da fonduri pana la sfarsitul anului.Nu ne indeplinim obligatiile si acesta este motivul pentru care nune va mai acorda credit", a spus consilierul prezidentialOleksander Shlapak. Fondul a aprobat in iulie a treia transa aimprumutului pentru Ucraina, in valoare de 3,3 miliarde dedolari.

In trimestrul al doilea, economia Ucrainei a inregistrat undeclin de 18%, fata de perioada similara a anului 2008, insa inscadere de la 20,3% in primele trei luni ale anului. FMI estimeazao contractie de 8% a economiei in 2009, urmata de un avans de 1%anul viitor.

Inflatia va fi de 14% in acest an, iar in 2010 este estimata la9%, potrivit aceleiasi surse. De asemenea, rata inflatiei esteasteptata sa ajunga la 5-6 procente in perioada 2001-2014.

FMI a cerut Kievului consens politic, dar si reforme nepopulare,precum cresterea pretului la gazul natural, masura amanata inaceasta luna. Ucraina trebuie sa adopte o serie de noi masuri,precum cresterea independentei bancii centrale si reformareasistemului de taxe, impozite si pensii, relateaza Bloomberg.Guvernul a folosit o parte din banii de la FMI pentru a reducedeficitul bugetar, care se ridica la 8,6% din PIB.

Scena politica de la Kiev, un adevarat ring debox

Apropierea alegerilor prezidentiale din 2009 a transformat scenapolitica din Ucraina intr-un adevarat ring de box in careprincipalii jucatorii sunt premierul Timosenko si presedinteleIuscenko, fosti aliati in timpul Revolutiei Portocalii din2004.

In competitia pentru prezidentiale sunt si Viktor Ianukovici(liderul Partidului Regiunilor, formatiune pro-rusa aflata inopozitie) si Viktor Iateniuk (35 de ani, fost presedinte alParlamentului), considerat o tanara speranta a politicii de laKiev.

Iuscenko a acuzat-o pe Timosenko de lovitura de stat si ca aparainteresele Rusiei si a cerut investigarea contractelor energeticepe care guvernul

le-a incheiat cu Moscova. Ucraina a fost in centrul crizeigazelor din luna ianuarie, cand Rusia a inchis robinetul de gazecatre aceasta tara.

La randul sau, premierul l-a acuzat pe presedinte ca blocheazaactivitatea Guvernului si ca nu o lasa sa faca reforme.

Criza economica a dus la scaderea popularitatii IulieiTimosenko, cea care are in prezent fraiele economiei tarii, la 17%,sondajele fiind in continuare conduse de Viktor Ianukovici, cu 26%,potrivit unui ultim studiu al Research & Branding Group.Presedintele Viktor Iuscenko se afla pe ultimul loc in sondaje, cu2% in urma lui Iateniuk, care are 13 procente.

Parlamentul e paralizat de opozitie, care cere crestereacheltuielilor sociale si blocheaza activitatea Legislativului.

Spre exemplu, membrii Partidului Regiunilor au blocat saptamanatrecuta podiumul salii de plen a Parlamentului, dupa ce un proiectde lege propus de opozitie pentru cresterea pensiilor si asalariului minim a fost respins.

In contextul haosului politic, volumul investitiilor strainedirecte a scazut cu 66% in prima jumatate a anului, la 2,4 miliardede dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO