Politică externă

Imigrantii romani incing campania pentru Roma

24.04.2008, 19:17 12

In turul doi al alegerilor se infrunta Gianni Alemanno (Alianta Nationala) si Francesco Rutteli (Partidul Democrat), insa discutiile despre Roma au ajuns sa aiba un impact national, dupa ce romanul Ioan Rus a fost arestat la finele saptamanii trecute, fiind acuzat de viol si de injunghierea unei studente de origine africana.
Incidentul agita din nou spiritele in peninsula dupa ce anul trecut politicienii italieni au declarat razboi infractorilor romani, ca urmare a uciderii Giovannei Reggiana de catre Nicolae Mailat, un cetatean roman fara ocupatie. Incidentul de anul trecut a avut loc tot in preajma unui moment electoral, (era vorba de alegerile in fruntea Partidului Democrat in care fostul primar al Romei, Walter Veltroni, l-a infrant pe premierul Romano Prodi), iar autoritatile italiene au recurs la expulzari ale romanilor care locuiau in baraci improvizate la periferia oraselor. Acum se vorbeste insa de masuri mult mai dure.
Renegocierea tratatului privind libera circulatie a persoanelor este doar una dintre solutiile propuse de politicieni, dupa expulzarile individuale, intarirea patrulelor, cresterea numarului de politisti pe strazi sau inasprirea legilor astfel incat cei arestati sa nu poata fi eliberati mai devreme de o sapta-mana. Fostul comisar pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, care va prelua mandatul de ministru de externe al Italiei dupa investitura cabinetului lui Silvio Berlusconi, a adus in discutie renegocierea directivei UE privind libera circulatie a persoanelor. "Principiul fundamental al liberei circulatii a cetatenilor comunitari nu se poate transforma in libera circulatie a criminalilor", a spus Frattini. Liderul Aliantei Nationale, Gianfraco Fini, care vizeaza presedintia Camerei Deputatilor, a explicat ca renegocierea directivei ar presupune reintroducerea vizelor pentru cetatenii romani.
Politicienii de dreapta, care au castigat puterea in urma alegerilor de acum doua saptamani, acuza in cor guvernul de stanga al lui Romano Prodi ca a aplicat incorect normele comunitare aflate in vigoare. Legislatia europeana permite statelor nationale sa fixeze un barem de venit pe care cetatenii trebuie sa il atinga pentru a putea rezida intr-un alt stat decat cel de origine.
"Din cauza stangaciilor Guvernului Prodi, in cadrul caruia Rutelli, candidatul la Primaria Romei, era vicepremier, delincventa a primit un mesaj de genul 'veniti pentru a fura si jefui, pentru ca aici puteti scapa basma curata'. Vom demara tratative cu Romania pentru a obtine o derogare de la normele Uniunii Europene, care sa ne permita filtrarea fluxului de imigranti", a anuntat ieri Silvio Berlusconi, care este asteptat sa-si preia mandatul pana la jumatatea lunii mai.
Autoritatile de la Bucuresti nu au reactionat inca fata de incidentul din Italia. Politicienii de stanga sustin ca premierul Silvio Berlusconi este cel care a gresit, intrucat la finele prece-dentului sau mandat, in ianuarie 2006, a permis accesul liber al cetatenilor romani pe piata muncii din Italia.
"Ne-au invadat!", a izbucnit candidatul stangii Francesco Rutelli in timpul unei emisiuni electorale, la care a fost invitat impreuna cu Alemanno. Rutelli este autorul unei propuneri ridiculizata in ziarele italiene de ieri: femeile sa poarte o bratara electronica, prevazuta cu un buton de alarma, pe care sa-l activeze daca ar fi atacate.
Ministerul italian de Interne a anuntat ieri ca Ioan Rus, autorul atacului asupra tinerei din Lesotho, va fi supus unei expertize psihiatrice pentru a se stabili daca are discernamant. Victima acestuia se afla intr-un spital din Roma, iar starea ei este stabila. Incidentul este doar unul din multele care ii au protagonisti pe imigrantii romani. Potrivit statisticilor Ministerului de Interne, romanii sunt pe primele locuri in infractiunile comise in Italia, depasind in agresivitate albanezii.
Raportul prezentat arata ca pe primul loc in infractiunile comise de romani se afla crimele (15,4% din total), violurile (16,2%), furturile din locuinte (19,8%), dar si cele auto (29,8%). Doar in cazul furturilor minore (de exemplu, furtul posetelor) marocanii se mentin pe prima pozitie din clasament, cu 20,6 procente, dar romanii ii urmeaza indeaproape cu 19,3 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO