Politică externă

Imigrantii, un test major pentru Italia si UE

21.05.2008, 20:43 5

Retorica violenta impotriva imigrantilor din Italia si atacurile recente care au vizat romii constituie un test pentru Uniunea Europeana in privinta politicii imigratiei si extinderii, dar si pentru noul Guvern al lui Silvio Berlusconi, scrie Wall Street Journal in editia electronica de ieri.
Deschiderea Uniunii Europene fata de Europa Centrala a supus statele fondatoare la un test privind integrarea romilor originari din aceste tari, iar dificultatile cu care se confrunta Italia arata o lipsa de pregatire ingrijoratoare.
La Napoli, mai multi localnici furiosi au incendiat doua tabere de romi, in incercarea de a-i alunga din zona, dupa ce o adolescenta a fost acuzata ca a incercat sa rapeasca un bebelus.
Nu doar romii sunt persecutati in Italia. Romanii, care constituie 1% din populatia Italiei, de cand Romania a aderat la UE, sunt de asemenea vizati, iar in toamna lui 2007 anumiti politicieni propusesera chiar o masura de expulzare in masa.
Mai mult decat chelneritele slovace din Londra sau instalatorii polonezi din Paris, tensiunile politice provocate de valul actual de imigranti in Italia reprezinta un test pentru angajamentul Uniunii Europene fata de unul dintre principiile sale fundamentale.
In mare parte, intreg scandalul legat de romii din Italia a inceput odata cu intensificarea crimelor acestora impotriva cetatenilor italieni si nu numai. Ultimul caz este cel al romanului Ioan Rus, care a fost acuzat ca a violat o studenta din Lesotho.
Ministrul italian de externe Franco Frattini a declarat recent ca Uniunea Europeana ar trebui sa regandeasca politica liberei circulatii a persoanelor. Frattini a sustinut ca "libera circulatie este sacrosanta", dar ar trebui revizuita legea din 2004, care elimina necesitatea unui domiciliu stabil pentru o persoana ca sa ramana intr-un alt stat.
In cel mai recent interviu cu presa italiana, Frattini a sustinut o revizuire a liberei circulatii in spatiul Schenegn si introducerea unui sistem de amprentare pentru cetatenii statelor care nu fac parte din aceasta zona. Asta s-ar aplica automat si romanilor care si-au propus sa adere la spatiul Schengen tocmai in 2011. Guvernul italian este asteptat sa anunte o serie de masuri impotriva imigrantilor infractori.
Selectivitatea tarilor membre ale UE cu care Italia este sau nu mai prietenoasa nu este o optiune pentru acest stat care s-a declarat sustinatoarea proiectului liberei circulatii, comenteaza cotidianul american.
Intreaga situatie a mobilizat autoritatile de la Bucuresti. Ministrul de interne Cristian David a mers saptamana trecuta la Roma unde s-a intalnit cu omologul sau Roberto Maroni. David a declarat la scurt timp de la vizita sa de la Roma ca Italia avea toleranta zero fata de infractionalitate, dar asta nu-i va afecta pe romanii cinstiti de acolo.
Noul primar al Romei, Gianni Alemanno, membru al partidului Alianta Nationala, a anuntat la inceputul saptamanii ca intentioneaza sa demoleze 65 de tabere de nomazi construite neautorizat in capitala Italiei. Partidul este cunoscut ca unul anti-imigranti si chiar xenofob. De altfel, dreapta a castigat puterea in Italia in urma alegerilor de luna trecuta avand in mesaj anti-imigranti, problema centrala pentru opinia publica a tarii.
Pe langa Alianta Nationala, aliat in alegeri al Partidului Poporului Libertatii, condus de Silvio Berlusconi, pe locul trei in ceea ce priveste locurile obtinute in Parlament se afla Liga Nordului, cunoscuta pentru mesajele sale impotriva imigrantilor.
Uniunea Europeana s-a declarat la randul sau ingrijorata de situatia romilor din Italia. La sfarsitul saptamanii, un observator al UE, care se ocupa de monitorizarea situatiei taberelor de romi din Italia, a criticat conditiile pe care le-a gasit in aceasta tara.
"Este incredibil ca intr-o tara democratica exista persoane care traiesc fara drepturi si fara documente, chiar daca sunt aici de 40 de ani", a declarat Viktoria Mohacsi. De asemenea, UE si-a exprimat ingrijorarea si fata de lipsa de pregatire a Italiei de a-i integra pe romi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO