Politică externă

Inainte de retragere, rusii distrug infrastructura Georgiei

18.08.2008, 19:16 23

Retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Georgiei este asteptata sa inceapa astazi la pranz, l-a asigurat ieri presedintele rus Dmitri Medvedev pe omologul sau francez Nicolas Sarkozy, care a mediat conflictul ruso-georgian. Anuntul a fost facut in contextul in care, in ciuda semnarii de catre Kremlin vineri a acordului de pace cu Georgia, Tbilisi acuzase trupele rusesti ca si-au intarit pozitiile de pe teritoriul sau.
Tot ieri cancelarul german Angela Merkel a ajuns la Tbilisi pentru a se intalni cu presedintele georgian Mihail Saakasvili, dupa ce vineri a fost la Moscova unde a cerut "retragerea de urgenta" a trupelor rusesti de pe teritoriul georgian.
Azerbaidjanul a suspendat ieri exporturile de petrol prin porturile din vestul Georgiei dupa o explozie care a distrus un pod feroviar din apropiere de Tbilisi, ce face legatura intre Armenia si litoralul georgian al Marii Negre. Tbilisi a acuzat trupele ruse de distrugerea podului , dar Rusia a respins acuzatiile.
Tbilisi a acuzat ieri, inainte de anuntul facut de Medvedev, ca trupele rusesti au inceput sa isi consolideze pozitiile in Georgia, departe de regiunea separatista Osetia de Sud. Potrivit martorilor citati de BBC News, trupele ruse ocupau ieri in continuare o baza militara georgiana din localitatea Teklati, situata in vestul tarii, in apropiere de orasul Senaki, iar tancurile ruse patrulau pe drumurile catre portul Poti.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a semnat vineri acordul de pace cu Georgia, promovat de Franta si negociat cu secretarul de stat american Condoleezza Rice, in document fiind pre-vazute incetarea folosirii fortei militare, permiterea accesului ajutoarelor umanitare, retragerea trupelor rusesti si a celor georgiene la pozitiile lor inainte de conflict.
Conflictul dintre Georgia si Rusia a izbucnit pe 8 august, dupa ce Tbilisi a intervenit militar in provincia separatista Osetia de Sud, sustinuta de Moscova. Acest lucru a dus la o contraofensiva de amploare din partea Rusiei in cinci zile de razboi.
Relatiile Vestului cu Rusia raman incordate, dupa ce fostul aliat al Moscovei, Ucraina, si-a aratat determinarea de a colabora cu UE, pentru a evita soarta Georgiei. In contextul conflic-tului ruso-georgian, disputa dintre Rusia si Ucraina s-a adancit dupa ce Kievul a impus mai multe retrictii navelor plecate spre Georgia, care fac parte din flota rusa din portul ucrainean Sevastopol de la Marea Neagra. Kievul a anuntat ca ar putea integra instalatiile sale antiracheta intr-un sistem european sau ar putea propune serviciile lor unor "tari straine". Ministerul ucrainean de Externe a anuntat intr-un comunicat ca anularea unor acorduri ruso-ucrainene privind utilizarea comuna a sistemelor de radare, decisa anul acesta, "va oferi Ucrainei posibilitatea de a stabili o cooperare activa cu tarile europene".
Ucraina este una din tarile care au sustinut cel mai vocal Georgia in timpul razboiului de 5 zile cu Rusia, alaturi de Polonia si de tarile baltice, care, in mod traditional, resping apropierea de Moscova. Insa aceste luari de pozitie nu raman fara urmari.
Potrivit presei britanice care citeaza surse militare, Rusia analizeaza posibilitatea dotarii flotei de la Marea Baltica cu arme nucleare pentru prima data de la incheierea Razboiului Rece. Potrivit planurilor ruse, arme nucleare vor fi montate pe submarine, crucisatoare si nave de razboi ale flotei ruse din Marea Baltica, stationata in enclava Kaliningrad.

Romania a exportat catre Georgia arme de 18 milioane de dolari
Romania a exportat catre Georgia arme in valoare de 18 milioane de dolari, a estimat ieri pentru ZF Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al Ministerului roman al Afacerilor Externe (MAE). "Valoarea licentiata pentru armele de export catre Georgia a fost in anul 2008 de aproximativ 28 de milioane de dolari, dintre care valoarea exporturilor realizate a fost in jur de 18 milioane de dolari", a declarat Boiangiu. MAE a recunoscut vineri ca Romania a livrat armament si munitie de infanterie autoritatilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea insa a prevederilor Cartei ONU, a regimului international de sanctiuni si a Codului de conduita al UE privind exporturile de armament. Declaratiile au venit dupa ce liderul abhaz, Serghei Bagaps, declarase cu o zi inainte ca in depozitele militare georgiene din defileul Kodori au fost descoperite cantitati mari de armament, inclusiv arme de productie romaneasca si americana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO