Politică externă

Inspectorii ONU vin cu noi probe. Criza se prelungeste

14.02.2003, 00:00 14

Sefii inspectorilor ONU in Irak, Hans Blix si Mohamed El Baradei, prezinta azi in fata Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite un nou raport,  prin care vor incerca sa demonstreze faptul ca Saddam Hussein a incalcat rezolutiile ONU producand rachete interzise.

Dovezi sub semnul intrebarii
Cele doua luni si jumatate de inspectii au relevat existenta in Irak a unor rachete cu raza de actiune peste 150 de kilometri si a unor ogive chimice, dar mult mai importanta pentru adeptii razboiului este lipsa de cooperare a irakienilor. Bineinteles, adversarii unui conflict armat si-au pregatit deja argumentele diplomatice pentru reuniunea de la New York.
"Rachetele irakiene se incadreaza in limitele de actiune impuse de ONU", a declarat vicepremierul irakian, Tarek Aziz. "Aceasta chestiune nu trebuie exagerata. Inca ne incadram in limitele impuse de Natiunile Unite", a precizat el. Comitetul de experti, convocat de Hans Blix, a stabilit insa ca Bagdadul incearca sa se doteze cu rachete care depasesc raza de actiune maxima autorizata.
Sedinta Consiliului de Securitate al ONU se va desfasura in prezenta mai multor ministri de Externe ai tarilor membre, printre care se va numara si secretarul american de Stat, Colin Powell. Ministrul german de Externe, Joschka Fischer, va prezida reuniunea.
Consiliul se va reuni din nou luni, in sedinta publica, in data de 18 februarie, cand toti membrii Natiunilor Unite vor avea posibilitatea de a isi prezenta punctul de vedere in legatura cu criza irakiana.

Powell acuza iar Franta si Germania
Secretarul de Stat american Colin Powell a acuzat ieri Franta si Germania, ca incearca sa "sprijine jocul" lui Saddam Hussein, prin opozitia fata de o actiune militara. Aceste doua state "incearca sa intarzie lucrurile doar asa, pentru a salva jocul lui Saddam Hussein si pentru a nu avea loc dezarmarea?", s-a intrebat Powell in fata Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Camerei Reprezentantilor. Seful diplomatiei americane a dat de inteles ca va avea o interventie pe aceasta tema astazi, in cursul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.
Pana in acest moment, insa, Statele Unite beneficiaza de sprijinul a numai trei dintre membrii Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, pentru adoptarea rezolutiei care sa autorizeze recurgerea la forta impotriva Irakului. Dintre membrii permanenti, numai Marea Britanie sprijina deschis SUA, iar dintre ceilalti 10 membri, numai Spania si Bulgaria au declarat ca sunt alaturi de americani. Rezolutia americana ar avea nevoie de noua voturi pentru si nici un veto pentru a fi adoptata de Consiliul de Securitate.

Candidatii la UE, lasati deoparte
Responsabilii statelor membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni la Bruxelles in tentativa de a gasi o pozitie comuna privind Irakul. Desi initial la dezbateri fusesera invitati si reprezentantii celor 13 state candidate la organizatie, printre care si Romania, s-a renuntat la acest lucru tocmai la cererea Germaniei, Frantei si Belgiei. Statele candidate vor fi informate abia marti privind decizia UE, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului grec de Externe, Panos Beglitis.
Cele 15 state membre ale UE au opinii diferite privind Irakul , cel putin pana in prezent. Opt dintre ele s-au declarat deschis in favoarea  Statelor Unite, in timp ce Franta si Germania, sustinute de Belgia, se opun unei campanii miltiare in Irak.

Germania vrea instanta pentru dezarmare
Seful diplomatiei germane, Joschka Fischer, a cerut ieri "instituirea unui regim international de control si neutralizare a armelor de distrugere in masa", care sa nu se refere doar la criza irakiana. "Avem nevoie de un regim international de control si neutralizare a armelor de distrugere in masa", cum este si cazul programului nuclear al Coreii de Nord, a declarat ministrul german de Externe in fata deputatilor germani. Fischer a cerut inca o data gasirea unei solutii pasnice la criza irakiana, "de catre partenerii din comunitatea internationala".
La randul sau, cancelarul german, Gerhard Schroeder, a declarat ieri intr-un discurs sustinut in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german), ca nu intelege politica diferita pe care Statele Unite o adopta in cazul Irakului si in cel al Coreii de Nord. Coreea de Nord, "condusa de un dictator, detine focoase nucleare si a expulzat inspectorii". Cu toate acestea, Phenianului "i se propune calea dialogului", a remarcat cancelarul german.

Putin: "Bush nu vrea razboiul"
Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat la Bordeaux ca liderul american, George W. Bush, "nu doreste un razboi impotriva Irakului". El a spus de data aceasta ca Rusia, "daca va fi necesar", va recurge la dreptul de veto in cadrul Consiliului de Securitate.
"Presedintele Bush mi-a spus, de mai multe ori, ca nu doreste un razboi. Stiu ca este o persoana rationala", a declarat Putin, adaugand ca liderul american este "un om politic foarte puternic". De asemenea, Putin a precizat ca George W. Bush este "prietenul sau apropiat" si spera ca aceasta relatie va continua si pe viitor.

Un nou mesaj de la Bin Laden
Liderul retelei teroriste Al-Qaida, Osama ben Laden, va aparea intr-o inregistrare video dupa un eventual atac american impotriva Irakului, potrivit saptamanalul Al-Majallah.  Ziarul sustine ca a primit un mesaj electronic din partea retelei Al-Qaida care anunta sprijinul lui Laden pentru Saddam. Agentia de presa islamica Al Ansaar, a relevat de asemenea ieri ca Bin Laden este pregatit "sa moara si sa devina un martir" in cadrul unui atentat anti-american.
Mesajele atribuite lui bin Laden reprezinta "un efort evident" al organizatiei Al-Qaida de a recruta noi adepti, a apreciat secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld. "In trecut, inregistrarile de acest gen au precedat atentate (...) Cu toate acestea, nu stim daca asa se va intampla si de data aceasta", a spus seful Pentagonului.

A sasea reuniune NATO pentru rezolvarea crizei
Criza din cadrul Aliantei Nord-Atlantice nu a fost depasita inca, iar discutiile continua pe culoarele de la Bruxelles. Ambasadorii statelor membre s-au reunit din nou aseara, pentru a discuta pe marginea dosarului irakian- cea de a sasea reuniune in decurs de patru zile. Cancelarul german Gerhard Schroeder s-a pronuntat ieri impotriva adoptarii unei "decizii oficiale a NATO" inaintea dezbaterilor din Consiliul de Securitate.
Presedintele francez, Jacques Chirac i-a dat asigurari omologului sau turc Ahmet Necdet Sezer, ca Franta este alaturi de Turcia si isi va asuma obligatiile care-i revin daca aceasta tara va fi cu adevarat amenintata. Liderul de la Elysee l-a contactat telefonic pe presedintele turc, dupa ce Franta, Germania si Belgia au refuzat sa aprobe o serie de solicitari transmise NATO de catre Statele Unite, referitoarela acordarea de ajutor militar Turciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO