Politică externă

Întrebarea care nelinişteşte NATO: Îşi poate apăra Pakistanul armele nucleare?

Autor: Iuliana Enache - Mediafax

24.05.2011, 23:35 190

Securitatea arsenalului nuclear al Pakistanului este un "subiectde îngrijorare" pentru NATO, a declarat la Kabul secretarul generalal Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, apreciind însăcă acesta "va fi bine protejat", relatează AFP.

Aflat în vizită în Afganistan, unde forţele internaţionale luptăîmpotriva insurgenţilor islamişti sub egida NATO, Rasmussen arăspuns întrebării unui jurnalist la o zi de la atacul talibaniloraliaţi ai Al-Qaida asupra unei baze aeriene a Marinei de laKarachi, în sudul Pakista­nului.

"Sunt încrezător în faptul că arsenalul pakista­nez este însiguranţă şi este bine protejat (...), dar, evident, este unsubiect de îngrijorare, iar noi urmă­rim situaţia îndeaproape", adeclarat Rasmussen.

Între patru şi şase insurgenţi echipaţi cu lansatoare de racheteşi explozibil au pătruns la sfârşitul săptămânii trecute într-obază aeronavală şi au distrus două avioane de supraveghere acoastelor, provocând moartea a zece militari.

Au fost necesare 17 ore pentru ca armata pakistaneză să preiacontrolul bazei.

Mişcarea talibanilor din Pakistan (TTP), care a jurat credinţăAl-Qaida şi desfăşoară din vara lui 2007 o campanie de atentate, arevendicat acest atac pentru a răzbuna moartea lui Bin Laden, ucisla 2 mai de un comando american în nordul Pakistanului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO