Politică externă

Irakul cere donatorilor sa-si respecte angajamentele

14.10.2004, 00:00 13

Irakul cere tarilor donatoare sa-si respecte angajametele financiare luate fata de aceasta tara si sa elaboreze, grabnic, un tratat privind datoria externa a acestei tari, care se ridica la 200 de miliarde de dolari, potrivit creditorilor. Irakul vorbeste de o datorie externa de 125 de miliarde de dolari. Ieri, la Tokio, s-a deschis cea de-a patra conferinta a donatorilor pentru Irak - prima dupa recastigarea suveranitatii acestei tari. Participa 55 de state, inclusiv Romania. La precedenta conferinta internationala, de la Madrid, din 2003, tarile donatoare au promis Irakului un ajutor de 14 miliarde de dolari (11,3 miliade de euro), dar acesti bani nu s-au strans. Seful diplomatiei nipone, Nabutaka Machimura (gazda reuniunii), a cerut donatorilor sa-si respecte promisiunile facute la Madrid. El a cerut, de asemenea, si altor tari sa participe financiar la stabilizarea tarii. Vicepremierul irakian, Barham Salih, a rugat donatorii "sa-si dubleze efortul" pentru reconstructia tarii sale si sa nu mai amane luare unei decizii privind datoriile Irakului. La conferinta participa si Franta, Germania si Rusia, tari care s-au opus razboiului si care se opun stergerii datoriilor Irakului. Alte tari, cum a fi Marea Britanie sau Statele Unite, sustin stergerea datoriilor.
Cum problema ese destul de complicata apar tot felul de luari de pozitii, de speculatii. De pilda, trimisul special al presedintelui Geore W. Bush, James Baker (fost secretar de stat), care incearca sa obtina stergerea datoriilor acestei tari este acuzat ca se afla in conflict de interese. Potrivit publicatiei britanice The Guardian, in paralel cu misiunea primita de la Bush, Baker lucreaza pentru o companie privata care incearca sa recupereze datoria de 27 de miliare de dolari pe care Irakul o are fata de Kuwait. Carley Grup, consortiul pentru care lucreaza Baker, se foloseste de influenta politica a acestuia pentru a-si atinge scopurile, scrie publicatia britanica. Baker nu ar obtine beneficii mareriale, in schimb grupul castiga milioane de dolari din comisioane, mai scrie The Guardien.
Romania, care are si ea de recuperat 1,7 miliarde de dolari de la Irak este reprezentata la Tokio de secratarul de stat in MAE, George Ciamba. In interventia sa, Ciamba a prezentat oferta Romaniei de a primi un grup de experti electorali irakieni, care sa se specializeze in Romania. Ei ar urma sa faca un stagiu de pregatire la Bucuresti pe perioada alegerilor generale si prezidentiale. Alegerile din Irak sunt prevazute pentru ianuarie viitor si de ele se leaga multe sperante privin reintrarea in normalitate.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO