Politică externă

Irakul il acuza pe Zarqawi pentru atacul asupra crestinilor din Bagdad

03.08.2004, 00:00 11

Autoritatile irakiene l-au acuzat pe aliatul Al-Qaida Abu Musab al-Zarkawi de atacurile coordonate duminica asupra mai multor biserici crestine de la Bagdad si Mosul care au lasat in urma lor 11 morti.
Atacurile, care au puse la cale prin detonarea unor masini-capcana, au fost condamnate si de liderul religios al siitilor din Irak, aiatolahul Ali al-Sistani. Acestea au fost primele atentate care au avut ca tinta comunitatea putin numeroasa (3% din totalul populatiei irakiene) care impartaseste credinta crestina pe teritoriul irakian.
Un oficial de la Bagdad a spus ca nu este nici o umbra de indoiala asupra paternitatii atentatelor. Zarkawi si extremistii care il urmeaza incearca sa induca tensiuni intre islamisti si crestini in Irak, a spus consilierul pe probleme strategice al guvernului interimar de la Bagdad.
Rebelii condusi de Zarkawi si-au asumat responsabilitatea asupra mai multor atentate care au avut loc in aceasta tara de la indepartarea de la putere a lui Saddam Hussein. De data aceasta, nu a declarat nici o intentie de a stabili vreo legatura cu bombele care au explodat duminica, in timpul slujbelor de la cinci biserici crestine. Pe de alta parte, unul dintre rebelii irakieni, care este de asemenea urmarit pentru revoltele violente si atentatele pe care le-a pus la cale in ultimele luni, Moqtada Sadr, s-a delimitat de actele teroriste care au ingrijorat comunitatea crestina din Irak.
Zarkawi este considerat ca fiind si autorul mai multor rapiri - o strategie care ingrozeste prin violenta lor, mai ales prin decapitarea ostaticilor - intreaga lume.
Ultima victima, in ordine cronologica, a gruparilor conduse de iordanianul care colaboreaza cu Al-Qaida, este un turc a carui executare a fost transmisa prin intermediul unor situri pe Internet. Omul era, asemenea altor victime din ultima vreme ale gruparii lui Zarkawi, sofer de camion. Sunt peste 30 de firme din Turcia care sunt implicate in reconstructia Irakului. Cetateanul turc nu a fost decapitat, asa cum s-a intamplat in ultimele luni cu aceia care au fost luati ostatici de rebelii irakieni. El a fost impuscat - dupa cum reiese din inregistrarea video care se transmite pe siturile islamiste - de doua ori, in cap, insotit fiind de un slogan in numele carora insurgentii lui Zarkawi isi conduc la moarte victimele - Dumnezeu este cel mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO