Politică externă

Israelul nu se lasa induplecat si ia in calcul ofensiva terestra

19.07.2006, 20:05 16

Forta de aparare israeliana a lansat ieri noi atacuri aeriene mortale asupra Libanului, soldate cu cel putin 11 morti, la exact o saptamana de la inceperea conflictului care a facut pana acum circa 300 de victime in total si a dus la evacuarea de urgenta a zeci de mii de cetateni straini.
Dupa o saptamana de bombardamente nici un gest sau o declaratie nu indica un posibil acord de pace intre cele doua parti. Israelul, sub conducerea primului-ministru Ehud Olmert, va continua in forta campania de eliberare a caporalului Gilad Shalid, capturat de militantii Hamas la 28 iunie, in Fasia Gaza, si a celor doi soldati rapiti de gruparea militara Hezbollah in urma cu o saptamana in Liban, conform declaratiei premierului sustinute in fata Parlamentului luni seara.
"Acesta este momentul adevarului pentru Israel. Vom lupta cu toata forta pe care o avem. O sa tragem asupra fiecarui terorist care ataca cetateni israelieni, vom distruge toata infrastructura terorista, pana cand Hezbollah si Hamas vor inceta sa ne atace. Cand rachetele sunt lansate asupra oraselor noastre, raspunsul va fi un razboi in toata puterea cuvantului, purtat cu determinare, curaj si sacrificiu", a spus Olmert.
In ciuda bilantului tragic si in fata unei crize umanitare iminente, dupa ce mii de oameni din sudul Libanului si nordul Israelului si-au parasit locuintele refugiindu-se in parcari subterane si in centre comerciale in incercarea de a fugi din calea rachetelor, populatia Israelului sustine planul lui Olmert. 78% dintre israelieni califica drept buna sau foarte buna strategia de gestionare a crizei de catre premier, conform celui mai recent sondaj de opinie publicat de cotidianul Yediot Ahronot. De asemenea, israelienii cred, in proportie de 58%, ca ofensiva impotriva Hezbollah trebuie sa continue pana cand liderul gruparii, Hassan Nasrallah, va fi ucis.
Astfel, conform strategiei lui Olmert, ofensiva israeliana a continuat ieri cu noi atacuri, armatele israeliene lovind din nou capitala libaneza Beirut si lansand rachete asupra unei cazarmi militare. Sase persoane au murit in satul Aitaroun, aflat la granita cu Israelul, iar alte trei in orasul Tyre. Intre timp, 15 orase din nordul Israelului au fost lovite de rachetele Hezbollah, in cursul noptii, neinregistrandu-se insa victime.
Israelul nu exclude nici o interventie terestra in Liban pentru a reduce capacitatea Hezbollahului de a lansa rachete asupra Israelului. Moshe Kaplinski, seful de stat major al armatei israeliene a declarat ieri ca "in acest stadiu nu credem ca este cazul sa trimitem forte terestre in Liban, dar, daca vom fi nevoiti sa o facem, o vom face. Nu excludem acest pas", a spus Kaplinski.
In fata acestui scenariu, eforturile diplomatice par insa destul de timide. Dupa ce, in urma cu doua zile, secre-tarul general al ONU, Kofi Annan, si premierul Marii Britanii, Tony Blair, au declarat ca trimiterea de trupe multinationale este unica solutie ce ar putea conduce la incetarea focului, se pare ca sustinerea internationala in vederea constituirii unei astfel de forte nu a fost atat de puternica pe cat se astepta.
Israelul si SUA si-au manifestat rezervele in ceea ce priveste constituirea acestei forte, Statele Unite fiind de parere ca o incetare a focului e doar o solutie temporara pentru conflictul dintre Israel si Hezbollah. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, se va deplasa in Orientul Mijlociu intr-o misiune de pace, insa si succesul acestei deplasari este pus de catre analisti sub semnul intrebarii, in conditiile in care relatiile SUA cu Libanul, Siria si Iranul sunt extrem de tensionate.
Presedintia finlandeza a UE, prin vocea ministrului de externe finlandez, Erkki Tuomioja, a anuntat ca, in prin-cipiu, statele UE ar participa la constituirea unei forte multinationale, insa a subliniat ca acest proiect "este doar o idee".
Delegatia Natiunilor Unite care s-a deplasat ieri la Ierusalim pentru a discuta posibilitatea incheierii unui acord de pace intre Israel si Liban nu si-a atins nici ea scopul. Ministrul israelian al afacerilor externe, Tzipi Livni, a declarat ca prioritatea nu este incetarea focului, ci dezarmarea Hezbollah. "Israelul este in conflict cu Hezbollah nu cu Libanul. Importanta este dezarmarea Hezbollah si nu un acord de pace cu Libanul", a spus Tzipi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO